Професионалният футбол в България получи разрешение от Министерството на здравеопазването за подновяване на тренировки от 15 май и евентуален рестарт на шампионата на 5-и или 12 юни.

Днес планът на Министерството на младежта и спорта (ММС) и БФС, представен официално през миналата седмица, беше одобрен от Кирил Ананиев, паралелно с разхлабване на мерките за други събития и дейности на открито. 

От 15 май (петък) професионалните отбори в страната могат да стартират тренировки по групи при спазването на строги противоепидемични мреки. Всички футболисти ще бъдат подложени на PCR тестове за коронавирус три дни преди старта на подготовката. По време на заниманията е препоръчително присъствието на минимален брой представители на треньорския щаб, информира ММС.

На 13 май по време на работна среща между министрите Красен Кралев и Кирил Ананиев ще бъде решено кога да бъдат подновени двубоите от Първа и Втора лига. Възможните дати са 5-и и 12 юни. В сметките на БФС е заложена първата, но и втората няма да наруши плана.

Той включва доиграване на два кръга от редовния сезон и още пет от втората фаза вместо десет. Също така баражи за място в евротурнирите и за влизане в Първа лига.

Предстои да се вземе решение за съдбата на Втора лига (доиграване или прекратяване) и на турнира за Купата, от който остават полуфинали и финал. Това ще стане отново в края на тази седмица.

Горното зависи от БФС и от клубовете, а на срещата си Кралев и Ананиев ще обсъдят противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат предприети по време на мачовете.

Вчера в бТВ генерал Венцислав Мутафчийски заяви, че България следва пътя на Бундеслигата, която започва този уикенд. С интерес ще се следи ставащото там. Двубоите със сигурност ще са пред празни трибуни.