ЕС се нуждае от 2 трилиона евро, за да се пребори с коронавируса.

Това се казва в одобрена днес от Европарламента резолюция относно преразглеждането на Многогодишната финансова рамка (МФР) на Съюза за периода 2021-2027 г. и плановете за икономическо възстановяване. Депутатите призовават за стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и в допълнение на бюджета на ЕС.

Резолюцията бе приета с 505 гласа „за“, 119 „против“ и 69 „въздържал се“.

„Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване”, се казва в документа.

Евродепутатите изтъкват, че усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение. Те трябва да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство, както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата.

Парламентът настоява новият европейски Фонд за възстановяване и трансформация да бъде в размер на 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез дългосрочни облигации за възстановяване, и да бъде изплащан чрез заеми, най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал. Депутатите призовават Комисията да не използва финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри, като посочват, че доверието в ЕС е изложено на риск.

Инвестиции за възстановяване към програмите на МФР

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващия бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на Съюза, предупредиха евродепутатите. Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и заплашиха, че ЕП ще използва правото си на вето, ако исканията не бъдат изпълнени.

Предупреждение отправи и председателят на ЕП Давид Сасоли:

„Ние ще имаме последната дума за МФР и собствените ресурси и ще упражним всичките си прерогативи. Уверен съм, че с резолюцията от предишния месец и тази от днес, Парламентът се изразява изключително ясно. Последната дума ще е негова. Надяваме се и не искаме да се стига дотук, а през малкото време, което ни остава, да проведем истински преговори. Това е в интерес и на Комисията, и на Съвета.“

Парите за възстановяване трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС, за гарантирането на правото на контрол и участие на Парламента. Той трябва също така да участва в оформянето, приемането и прилагането на Фонда.

ЕП предупреди Комисията да не се правят опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства.

Планът - фокусиран върху Зеления пакт и цифровия дневен ред

Мащабният пакет, за който евродепутатите вече призоваха преди месец, трябва да продължи достатъчно дълго, за да успее да се справи с очакваните тежки и дълготрайни последици от кризата. Той трябва да трансформира икономиките на страните членки чрез подкрепа за малките и средните предприятия, както и чрез увеличаване на възможностите за работа и уменията с цел смекчаване на въздействието на кризата върху работниците, служителите, потребителите и семействата.

Евродепутатите призовават да се даде приоритет на Зеления пакт и програмите в областта на цифровите технологии и настояват за създаването на нова самостоятелна европейска здравна програма.

Реформата на собствените ресурси на ЕС - жизнено важна

Евродепутатите отново призоваха за въвеждането на набор от нови собствени ресурси, за да се избегне допълнително увеличаване на преките вноски на държавите членки, необходими за МФР и за Фонда за възстановяване и трансформация. Тъй като таванът за приходите на ЕС се представя в брутния национален доход (БНД), който се очаква да спадне значително заради кризата, те призоваха и за незабавно и трайно увеличаване на тавана на собствените ресурси.

На 27 май се очаква Еврокомисията да представи преразгледано предложение за МФР и Фонда за възстановяване. Очаква се Брюксел да удвои първоначалното си предложение, което бе за малко над 1,1 трилиона евро.