"Здравейте. Благодаря ви за пожеланията и подкрепата. Утре тук ще публикувам нова част от сигнала. Надявам се този път някой да я прочете. Бъдете здрави и доскоро."

С това кратко видеообръщение се обърна към последователите си във фейсбук бизнесменът "в изгнание" в Обединените арабски емирства Васил Божков. С него иска да каже, че утре ще публикува в профила си трета порция материали, свързани с властта и взаимоотношенията му с нея през годините. Заявката е това да се случи в 8 сутринта.

Божков обаче отправя посланието си индиректно - към главния прокурор Иван Гешев. Вчера в интервю за БНТ Гешев заяви, че не е чел публикуваните от бизнесмена по-рано скрийншотове от SMS комуникация с Vlagi Goranov, с които трябва да се разбира финансовият министър Владислав Горанов. Но пък както не ги е чел, така и нямало данни за самосезиране на прокуратурата.

"Честно да ви кажа, не си причиних това - да чета тези SMS-и. Разбрах, че има публикувани някакви SMS-и... Колегите, които четоха, казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага някаква наказдателно-правна реакция - за кажем - по този случай", обяви Гешев.

Иначе видно от въпросните текстови съобщения Vladi Goranov е давал инструкции на двама от председателите на Държавната комисия по хазарта как да процедират с бизнес искания на Божков, който доскоро държеше най-голямата и вече национализирана лотария.

Самият Горанов отказва коментар и до днес. На сайта на министерството се появи кратко съобщение, в което се казва, че е коментирал лицето Божков и контактите си с него още на 8 май и нямало какво да добави. По същество министърът не отрича да е имал срещи с бизнесмена, като това било нормално, тъй като финансовото ведомство е принципал на комисията по хазарта.

Рамо на Горанов (освен Гешев) вчера удариха и премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев. Премиерът заяви, че е нормално да е имало кореспонденция и тя не е повод за притеснение, защото тогава не е имало подобни обвинения срещу Божков. Дори припомни, че той самият се е срещал с бизнесмена, но във времената, когато той не е бил обвиняем, и това е било нормално. В този дух бе изказването и на Дончев.

Освен въпросните SMS-и, които се вяват "първа порция" от обещаните от собственикът на "Нове холдинг" разкрития, Божков публикува на профила си и правна аргументация защо според него "Национална лотария" и хазартният му бизнес не дължи претендираните от държавата 700 милиона лева и респективно - лицензите са неправомерно отнети.

Публикува още данни за джиросването през годините на акциите на "Левски" в опит да покаже, че те са отивали при приближени до Борисов лица. Както е известно, собственикът на близо 87% от акциите на клуба - дясната ръка на Божков Георги Попов, джироса акциите на името на премиера, като му ги изпрати от Дубай. Настана правен хаос - Борисов ли е собственик на "Левски" сега или не. Самият Борисов категорично отказа да вземе въпросните акции, като според последното тълкуване на т.нар. баща на търговския закон у нас проф. Огнян Герджиков, акциите все още са притежание на Попов. 

Самият Борисов вчера заяви още, че  "Няма на "Божков ТВ" да се хвана на въпроса" - с което визира бТВ. Именно в интервю за тази медиа Божков напомни за себе си от Дубай и обяви за първи път за близки контакти с Владислав Горанов, за които щял да сезира прокуратурата.