Антикорупционният фонд настоява за детайлна проверка на всички обстоятелства около огласените есемеси, за които се твърди, че са разменени между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и Vladi Goranov. От фонда съобщиха, че с оглед разкриване на пълната истина по случая са подали сигнал към главния прокурор Иван Гешев за проверка на съдържанието на кореспонденцията между Божков и лицето, за което той твърди, че е финансовият министър Владислав Горанов.

"Обръщаме се към Вас, тъй като считаме, че случаят е от висок обществен интерес, защото потенциално би могъл да се отнася до корупционни действия от лица, заемащи отговорни публични длъжности", се казва в сигнала на АКФ до главния прокурор. - "Съдържанието на твърдяната кореспонденция би могло да е индиция за извършени корупционни престъпления, отличаващи се с висока степен на обществена опасност. Случаят касае възможна съпричастност на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, към ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони левове", добавят оттам.

От АКФ припомнят, че в събота пред БНТ Гешев обяви, че не е запознат със съдържанието на съобщенията, но бил информиран от свои колеги, че в тях нямало нищо нередно и нищо за разследване.

Според неправителствената организация "потвърждаването на автентичността на съобщенията, която се твърди от обвиняемия бизнесмен и не е отречена от министъра на финансите (а дори е косвено потвърдена в публичното му заявление, че е комуникирал с бизнесмена), би означавало", че:

- уговаряните срещи между двамата предшестват ключови за хазартния бизнес на бизнесмена заседания на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите;

- министърът отчита на бизнесмена дадени указания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта;

- министърът отчита на бизнесмена даден съвет на бивш председател на Държавната комисия по хазарта да не предприема действия, които да пречат на рутинната работа на дружества на бизнесмена в хода на проверки за дейността им.

Тази информация не би следвало да се разглежда изолирано, а в контекста на:

- изявленията на обвиняемия бизнесмен, че за хазартния си бизнес си е комуникирал ексклузивно с министъра на финансите;

- позицията на министъра на финансите, че няма никакво отношение към заплащането на стотици милиони по-малко от дължимите такси за дейността на дружествата на бизнесмена, за допускането на което, в качеството на обвиняеми за извършени престъпления от общ характер, вече са привлечени други длъжностни лица.

Предвид всичко това от АКФ смятат, че съществуват сериозни основания за преосмисляне на публичната позиция на главния прокурор по неглижиране на оповестената твърдяна кореспонденция.