За четвърти пореден ден броят на новите излекувани от коронавирус в България е повече от този на новорегистрираните заразени. За изминалото денонощие положителните тестове са 41 (11 души са настанени в болница), а тези, които са чисти от COVID-19 - 42.

Броят на взетите проби е 1450, съобщи професор Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Така общият брой на откритите заразени от началото на пандемията в България е 2372, увеличението спрямо предходното денонощие е 1,8 процента. От тях активните случаи са 1478. Излекуваните - 769.

За 21 май най-много позитивни са установени в Пазарджик - 17, в завода за авточасти, който се оказа огнище. Кантарджиев уточни, че там вече са взети мерки, така че от една страна да не спира производството, а от друга - да се пази здравето на хората.

Осем новорегистрирани случаи има в София, като половината от тях са настанени в болници. От всички лекуващи се от вируса 995 души са в столицата, като 126 са на клинично лечение. Общо настанените в болници в страната са 258 (29 са в интензивни отделения). Установените в Ямбол са 11, а в още четири населени места са по един или двама.

Броят на починалите за изминалото денонощие е петима - двама в Пазарджик (мъж и жена на по 67 г.), по един в София (мъж на 78 г. в "Пирогов" с диабет), Стара Загора (жена на 51 г. с онкологично заболяване) и Ямбол (мъж на 88 г. с инсулт). Така починалите с коронавируса вече са 125-има души.

Медицинска сестра от Кнежа увеличава числото на заразените медицински лица - те са 249.

"До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини - от броя на вирусите, с които си се заразил, обясни професор Кантарджиев. - Ползваш ли предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси засягат твоя организъм.

Второ, зависи и от броя на рецепторите в твоите органи, в които ще се зароди този вирус - при децата тези рецептори са много по-малко в дихателната система, затова децата почти нямаха клинична проява на заболяването. Вече при най-възрастните тези рецептори намаляват и там. И сме много щастливи, когато научаваме, че 100-годишни хора са преодолели това заболяване. Затова те го преодоляват, защото нямат тези рецептори в дихателната система. Затова да правим това, което правим и с нас да е Господ и природата."