21:01 ч.: Ирландия без нито един починал от COVID-19 за пръв път от 11 март

Ирландия не е регистрирала днес нито един нов смъртен случай, свързан с новия коронавирус. Това се случва за пръв път от 11 март, съобщи Министерствтото на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

"През последните 24 часа не се съобщава за нито един нов смъртен случай", каза на пресконференция главният лекар Тони Холохан.

До момента в 4,9-милионна Ирландия са починали 1608 заразени с коронавирус.


19:41 ч.: СЗО преустановява временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин

Световната здравна организация обяви днес, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Ковид-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни.

Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции.

То последва публикуването на изследване в петък в медицинското издание "Лансет", в което се казва, че е неефикасно и дори вредно използването на хлорохин и на неговите производни като хидроксихлорохин срещу Ковид-19, поясни днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Преустановяването ще е докато бъдат проучени данните за безопасност при използването на медикамента върху пациенти с Ковид-19.

Гебрейесус поясни, че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария.


19:03 ч.: Повечето от италианците подкрепят изолацията като мярка срещу COVID-19

Допитване на Италианския статистически институт показа, че италианците силно подкрепят изолацията, която им беше наложена от италианското правителство с цел намаляване на случаите на зараза с новия коронавирус в страната, предаде Ройтерс.

Според сондажа 91% от анкетираните казват, че ограниченията в придвижването и в ходенето на работа са били много полезни или почти полезни в борбата срещу вируса. На противното мнение са едва 9%. 89,5% от анкетираните освен това казват, че указанията на правителството са били ясни.

Рутинни проверки на температурата в Италия.

Допитването показва, че средно италианците са си миели ръцете по 12 пъти на ден и са използвали по 5 пъти на ден дезинфекциращ гел по време на повсеместната изолация. В повечето дни на тази изолация повечето от анкетираните казват, че не са напускали домовете си. Карантината в Италия беше наложена на 9 март и поетапното й вдигане започна на 4 май.

За последното денонощие са починали 92-ма в Италия. За сравнение предното денонощие те бяха 50, предаде Ройтерс. С това общият брой на починалите в страната достигна 32 877. Вчера в броя на жертвите не бяха включени данните от областта Ломбардия, които бяха добавени към данните за днес, пояснява Ройтерс. Новозаразените за последното денонощие са 300 спрямо 531 вчера. Общият брой възлиза на 230 158, поставяйки Италия на шесто място в света.


17:47 ч.: Извънредното положение заради коронавируса вече е отменено в цяла Япония

Извънредното положение, наложено в Япония заради пандемията от новия коронавирус, от днес вече е вдигнато в цялата страна, предадоха световните агенции. Премиерът Шиндзо Абе обяви, че мярката се отменя в столицата Токио и останалите четири от общо 47 префектури, в които все още беше в сила. В по-голямата част от Япония извънредното положение бе вдигнато по-рано този месец, на 14 май.

Експертите от назначена от правителството комисия одобриха отменянето на мярката и в Токио, съседните префектури Канагава, Чиба и Сайтама, както и в Хокайдо, на север. Ограниченията за пътуване между отделните японски региони ще бъдат отменени на 19 юни, съобщи още премиерът Абе, цитиран от Ройтерс.

Япония до голяма степен избегна огнища на масово заразяване с коронавируса, каквито бяха наблюдавани в САЩ и Европа, въпреки че наложи по-леки ограничения. В страната бяха регистрирани около 16 600 заразени, от които са починали приблизително 850, отбелязва Асошиейтед прес.


16:13 ч.: Властите на Испания отменят от 1 юли карантината за чужди туристи

Испания ще вдигне задължението чуждите туристи да бъдат поставени под двуседмична карантина. Това ще стане от 1 юли, предаде Ройтерс, като цитира изявление на испанското правителство.

При сегашните ограничения, въведени заради коронавирусната пандемия, хората, идващи от чужбина, трябва да се изолират за две седмици, за да предотвратят разпространението на заразата.

В Испания са регистрирани 235,4 хиляди случая на зараза и 28 752 смъртни случая на болни от Ковид-19, допълва ТАСС.


15:07 ч.: Италия ще наеме 60 000 доброволци, които да помагат да хората да спазват правилото за социална дистанция

Италия планира да изпрати около 60 000 доброволци по улиците, които да помагат на хората за спазването на правилото за социална дистанция, предадоха световните агенции.

Планът беше обявен от Франческо Боча, министър по регионалните въпроси в правителството на Джузепе Конте, и от кмета на южния град Бари - Антонио Декаро, който е й председател на Асоциацията на италианските общини.

В страната нараства безпокойството, че във фазата на поетапно излизане от изолацията, хората продължават да са прекалено близо помежду си на плажовете, в баровете и на площадите. Доброволците, които ще ги съветват да спазват социалната дистанция, ще се наричат "граждански асистенти". Те ще бъдат набирани съгласно механизъм на Гражданската защита - организацията в Италия, която ръководи работата на различните доброволци в борбата с Ковид-19. Кметът на Бари поясни, че новоназначените доброволци няма да бъдат "стражи, а разпространители на доброто поведение".

Доброволците ще носят сини униформи и единственото им оръжие, ще бъде "силата на тяхното убеждение, здравият разум и усмивката им", каза Декаро.

Всеки, който иска, може да се кандидатира за доброволец, но приоритет ще бъде даван на безработните и на получаващите социални помощи. Доброволците ще улесняват достъпа до парковете и до пазарите, ще броят хората, които влизат или излизат на местата, на които не трябва да има струпвания, и ще обясняват правилата за ползване на плажовете, когато те бъдат отворени.


11:34 ч.: Броят на заразените с коронавируса в Русия надхвърли 350 000 

Физически дистанцирани молли се молят в джамия в Москва.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия надхвърли 350 000. Починалите в страната са повече от 3600, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.

Руският оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса съобщи днес за 8946 регистрирани заразени за 24 часа. С това общият брой на случаите в Русия вече е 353 427.

Броят на новозаразените е под 10 000 за десето поредно денонощие, отбелязва ТАСС.

Русия си остава на трето място в света по брой случаи.

През последното денонощие в страната от коронавируса са починали 92 души срещу 153 през предходното. С това общият брой на смъртните случаи в Русия е достигнал 3633.

През последното денонощие най-много смъртни случаи, 13, са регистрирани в Дагестан, следван от Московска област с 11 и Санкт Петербург с пет, отбелязва ТАСС.


08:43 ч.: Япония ще подобрява дигиталната си инфраструктура заради коронавируса

Термографична камера следи температурата на клиентите, които влизат в търговска сграда в Токио.

Японското правителство иска да подобри дигиталната инфраструктура след кризата с коронавируса, съобщи днес в. "Никей", цитиран от ДПА.

Правителството планира да изгради еднородна компютърна мрежа, за да повиши ефективността на министерствата и местните власти. Сега те използват локални мрежи (LAN) с различни стандарти за сигурност.

За да улесни осъществяването на видеоконферентна връзка с други служби или частни компании в бъдеще, пред следващите години отделните мрежи ще бъдат премахнати и заменени от унифицирана система, се казва в съобщението.

Японският премиер Шиндзо Абе планира също да насърчи работата от къщи, отбелязва вестникът. При все че се ползва с репутация на страна на високите технологии, Япония изглежда изостава след други държави в областта на дигитализацията.

Въпреки извънредното положение заради коронавируса, безброй японци бяха принудени да работят в офисите, тъй като административните регулации в страната изискват документите да имат печат. Икономистите също очакват огромен скок в посока на дигитализацията и нови начини на работа в Япония след пандемията.


07:44 ч.: Потвърдените случаи на COVID-19 в Германия се увеличиха с 289 до 178 570

Мачовете от Бундеслигата бяха възстановени без публика по стадионите. Кьолн и Фортуна Дюселдорф завършиха 2-2 в Кьолн вчера. На снимката: Антъни Модест бележи първия гол за Кьолн.

Броят на потвърдени случаи на коронавирус в Германия нарасна с 289 за денонощие и достигна 178 570, предаде Ройтерс, като се позона на днешните данни на института за заразни болестии "Роберт Кох".

Смъртните случаи са се увеличили с 10, достигайки 8257, посочи институтът.


05:17 ч.: САЩ забраняват достъпа на чужденци, пристигащи от Бразилия

Белият дом съобщи, че се забранява достъпа в САЩ на чужденци, които са посетили Бразилия в последните две седмици, предаде Ройтерс. Това става два дни, след като южноамериканската страна стана втора в света по брой заразени с коронавируса след САЩ, отбелязва агенцията.
Говорителката на Белия дом Кейли Макенани уточни в комюнике тази нощ, че забраната се отнася за чужденци, които са били в Бразилия до 14 дни преди да пътуват за САЩ, но тя не засяга търговския поток между двете страни.
Макенани каза, че целта на новите ограничения е да се избегне допълнително внасяне на заразата от чужди граждани в САЩ. Тя поясни, че с тази стъпка президентът Доналд Тръмп иска "да предпази страната", посочва Асошиейтед прес.
Американското посолство в Бразилия съобщи, че мярката влиза в сила от 28 май. Изключение ще се прави за притежатели на зелена карта, близки роднини на американски граждани и членове на самолетни екипажи. 


04:58 ч.: Милиони деца в Австралия се връщат в училище

Милиони деца в Австралия тръгнаха днес отново на училище в щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд на фона на намаляващ брой пациенти с Ковид-19 в болниците в страната, предаде Асошиейтед прес.

Двата щата се присъединиха днес към по-слабо населените щати Западна Австралия и Южна Австралия и Северната територия, възобновявайки присъствената форма на обучение след обучението по интернет.

Премиерът на Куинсланд Анастейша Палашчук днес каза, че ученици и учители трябва да спазват едно ключово правило - да си останат у дома, ако са болни. Все още не сме вън от опасност, подчерта Палашчук.

Останалите райони - щатите Виктория и Тасмания и Австралийската столична територия - планират да върнат учениците в училище поетапно в началото на юни.

Макар да са на едно мнение за отворянето на училищата, Нов Южен Уелс (най-населения щат в Австралия) и Куинсланд (трети по население) имат разногласия за отварянето на общата им граница.
Нов Южен Уелс, където са регистрирани 50 от общо 102-та смъртни случая от Ковид-19 в страната, иска всички щатски граници да се отворят. Куинсланд, където има само шестима починали, не планира да отваря границите си.

Южна Австралия и Северната територия също нямат активни случаи и затвориха границите си. Австралийската столична територия не е имала нов случай от три седмици и остави отворени границите си подобно на най-засегнатите щати Нов Южен Уелс и Виктория.

Нов Южен Уелс разположи днес стотици служители по контрола над тълпите да следят за спазване на социалното дистанциране в обществения транспорт в очакване на скок в потока от пътници с отварянето на училищата и офисите, предаде Ройтерс.

Австралия съобщи за малко над 7100 заразени, далеч от числата в други развити страни.С по-малко от 20 нови случая на Ковид-19 в повечето дни, щатите в Австралия напредват по плана си от три етапа за премахването до юли на повечето наложени социални ограничения. Министър-председателят Скот Морисън заяви, че отварянето на училищата е ключово за съживяване на австралийската икономика.


04:17 ч.: Нови 638 смъртни случая в САЩ

Новият коронавирус причини в последните 24 часа смъртта на още 638 души в САЩ, с което общият брой на починалите там достигна вчера 97 688 души, сочи преброяване на американския университет "Джонс Хопкинс", цитирано от Франс прес.

Потвърдените случаи в страната вече са 1 641 585, показват данните на базирания в Балтимор университет.

САЩ са най-засегната от пандемията от коронавируса държава както по брой заразени,така и по брой на смъртните случаи.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.