Фондовата борса в Ню Йорк отваря днес залата си за търговия, след като два месеца бе затворена заради пандемията от коронавирус, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Борсата обаче вероятно ще изглежда доста различно, тъй като в сила влизат нови правила.

Нюйоркската борса е една от малкото в света, които все още имат търговска зала - повечето площадки вече са преминали изцяло към електронна търговия.

Ню Йорк е засегнат изключително тежко от пандемията като регистрираните случаи на Ковид-19 са около 200 000, а починалите са 20 000.

Новите мерки предвиждат само една четвърт от нормалния брой дилъри да могат да се върнат на работа. Те ще трябва да избягват обществения транспорт, да носят маски и да спазват социална дистанция, като са поставени прозрачни прегради, разделящи хората. 

Снимка АП/ БТА

Температурата на дилърите ще се мери на влизане в сградата, а освен това, както се твърди, те ще трябва да подпишат документ за отказ от претенции, с който се ангажират да не съдят борсата, ако бъдат заразени в залата.

Забранено е влизането на посетители, което означава, че се отменят събития като борсови дебюти и официални откривания на търговията с борсовия звънец.

Борсата затвори на 23 март и постепенно премина към изцяло електронна търговия като предпазна мярка, за да се защитят работещите там от коронавируса.

За последно 228-годишната борса е затваряла на 29 октомври 2012 година заради урагана "Сенди". Освен това тя не работи четири сесии заради терористичните атаки на 11 септември 2001 година.

Снимка АП/ БТА

Нюйоркската борса, която е собственост на Интерконтинентал ексчейндж (Intercontinental Exchange), е най-голямата в света по обща пазарна капитализация на листваните компании.