Една от най-големите нискотарифни компании в света - британската "Изиджет" (Easyjet), планира да съкрати с цели 30% броя на своя персонал, тъй като компанията се стреми да намали разходите, за да се подготви за продължителен период на по-слабо търсене на въздухоплавателните услуги поради пандемията от коронавирус, пише БНР. 

Превозвачът, който съобщи, че планира да възобнови максимално полетите си до 15 юни, заяви, че скоро ще започне процес на консултация със служители относно предложенията за съкращаване на работни места. Ако решението остане в сила, това ще означава, че до 5000 души биха могли да загубят работата си, тъй като последните данни показват, че британската нискотарифна авиокомпания има около 15 000 служители.

Основните аргументи зад орязването на щата на служителите са ясни - ограничаване на всекидневните разходи, повишаване на ликвидността, защита на бизнеса и за да гарантира, че ще бъде в най-добра позиция при подновяване на полетите.

"Искаме да гарантираме, че ще излезем от пандемията като още по-конкурентен бизнес отпреди, така че "Изиджет" да процъфтява в бъдеще", каза главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен.

Според новите прогнози максималното възможно отваряне на полетите, разрешено от повечето власти по света, ще накара компанията да използва най-много до 30% от капацитета си поне до края на септември.

Компанията очаква размерът на нейната самолетна флотилия в края на 2021 г. да бъде в долния край на предишния диапазон около 302 самолета.

"Изиджет" заяви, че не е възможно да предоставят финансови прогнози и насоки за остатъка от финансовата година, завършваща на 30 септември, предвид продължаващата несигурност заради коронавирусната криза.