Майкъл Джордан ще дари 100 милиона долара за каузи в битката срещу расизма и социалното неравенство. Парите ще бъдат дадени в следващите десет години, съобщи компанията на бившия баскетболист - Jordan, от името на която е инициативата.

Средствата ще отидат за организации, които правят проекти "за изкореняване на расизма".

Майкъл Джордан е една от спортните личности, които реагираха на смъртта на Джордж Флойд и последвалите я протести и бунтове в Съединените щати. В изявление преди дни величието заяви, че се чувства "тъжен, наранен и гневен".

Джордан добави, че усеща болката и фрустрацията на хората и застава на страната на онези, които искат изкореняване на расизма и насилието.

А в последните дни Америка се раздели и заради реакции на спортисти - нещо, което се случваше още през 2016-2017 г. Тогава играчи и цели отбори в американския футбол коленичиха по време на химна преди всеки мач от Националната футболна лига (НФЛ) като акт срещу расизма. Отзвукът засегна политиката и бизнеса и се отрази на гледаемостта на спорта по телевизията.

Преди няколко дни Дру Брийз, куотърбек на "Ню Орлиънс Сейнтс", спортист с огромна популярност и добър имидж, заяви, че не толерира колениченето по време на химна. Счита го като неуважение към флага и хората, борили се за свободата на Америка. Добави, че двама негови дядовци са участвали във Втората световна война.

Постът на Брийз с тези думи в социалните мрежи предизвика много спорове. Опълчиха му се дори негови съотборници. Ответните коментари предизвикаха извинение от страна на куотърбека, наричан в Ню Орлиънс "Брийсус" заради филантропията му. Дру и съпругата му имат фондация, която финансира благотворителни иницативи.

По време на урагана Катрина преди близо 15 години Брийс отдели милиони за бедстващи и дори приюти някои в дома си.