Организацията на страните износителки на петрол, известна като картела ОПЕК, и нейните основни съюзници, сред които и Русия, успяха да се споразумеят и да продължат, но само с един месец, действащата през май и юни сделка за общо съкращаване на добивите с почти 10 милиона барела на ден. 

Напрактика това количество е равно на 10% от световните доставки, а изпълнението на договорката през последния месец повиши двойно цената на петрола, която не спираше своя срив през март и април. 

ОПЕК+, както се казва разширената с Русия и другите партньори версия на картела, трябваше да намали производството с 9,7 млн. барела дневно през месеците май и юни, след което от юли до декември това съвместно съкращаване да бъде намалено до 7,7 млн. барела.

Най-потърпевши количествено ще бъдат Нигерия и Ирак, които през май са надвишили ограничените количества. Сега ОПЕК+ ги наказва като иска от тях да съкратят допълнително доставки през юли, с цел да компенсират предварително изпомпаното.

"Търсенето се завръща, тъй като големите икономики, потребяващи петрол, започнаха да се измъкват от наложените заради коронавирусната пандемия строги ограничителни мерки. Но ние все още не сме вън от опасност, като и занапред сме изправени пред редица предизвикателства", заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман по време на проведената в събота видеоконферентна министерска среща във формата "ОПЕК +", предаде Ройтерс, цитиран днес от БНР.

Рияд, който е лидер на ОПЕК, и Москва, трябваше да постигнат баланс при повишаване на цените на петрола, като от една страна да отговорят на бюджетните си нужди, но същевременно с това не допринесат за силно нарастване на цените далеч над $ 50 за барел, за да избегнат да насърчат възобновяване на конкурентното шистово петролно производство в САЩ.

В края на седмицата суровината поскъпна с около 5% в очакване на срещата на "ОПЕК +", като фючърсите на петрола "Брент" с доставка през август нараснаха с 5,38% до $42,14 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни - с 4,95% до $39,27 за барел.

Към днешна дата не е ясен обаче отговорът на един друг важен въпрос - дали Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт ще продължават да изпълняват поетите доброволно от тях ангажименти за допълнителни съкращения на добивите с около 1,18 млн. барела на ден, които по принцип не са част от общата сделка.