След дълги преговори и уточнявания германското парвителство вече е готово с енергийната си стратегия за преминаване към зелен водород. Това ще допринесе за декарбонизирането на икономиката.

Германия има амбицията да се превърне в световен лидер в техниката за използване на водород за индустриални цели.

Зеленият водород ще замести дългосрочно вредните за природата въглища. За стратегията правителството предвижда отпускането на общо 12,5 милиарда евро.

Зеленият водород ще се добива помощта на източници на ток от възобновяема енергия. За това обаче Германия ще има нужда от внос на допълнителна екоелектроенергия. До 2030 година нуждата от зелен водород ще е между 90 и 110 млрд. квч. За целта ще бъдат изградени мощности, които да доставят 5000 мегавата зелен ток, до 2035 количеството ще се удвои, а до 2040 година ще се произвежда 20 000 мегавата зелен ток. Остатъкът ще се набавя от свободния пазар.

Зеленият водород е важен елемент от енергийния микс на бъдещето, който няма да натоварва атмосферата с СО2, коментираха енергопроизводители като „Унипер“.

Стратегията трябва да бъде приета утре. Очаква се до 10 години да възникне глобален и европейски пазар за зелен водород.