Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса се удължава до 30 юни. Това реши правителството тази сутрин, съобщи лично премиерът Бойко Борисов, тъй като тази част от заседанието бе открита за медиите. Решението е след разговор с Националния оперативен щаб.

Генерал Венцислав Мутафчийски не беше на заседанието, "за да не пишат глупости".

Според Борисов, правителството и щабът повишението на броя на заболелите през последните дни се дължи на клъстърите - Доспат, Сърница и др., но "по най-бързия начин ги затваряме, без да създаваме паника, страх, без да затваряме производствата". 

"Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са нещата, които хората трябва да спазват", обясни премиерът и продължи: 

"Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията расте, заразените се увеличават, радостната новина е, че и излекуваните се увеличават, но в условия на почти нормален живот."

По думите му "трябва да свикнем да живеем с този вирус - като нация, ако успеем да го устоим това - ще сме за пример".

Критерият за справяне и непристъпване към нови органичителни мерки заради заразата е болниците да могат да поемат заболелите.

Въпреки увеличения брой заболели правителството решава да пусне театрите и кината вече да работят на 50% от капацитета си или през седалка - от 15 юни, добави Борисов. Маските в градския транспорт обаче остават задължителни по настояване на щаба.

"А не да си ги носят на шията", предупреди Борисов. 

В затворени закрити пространства носенето на маска остава препоръчително. Очаква се в заповед на министър Кирил Ананиев днес да бъдат уточнени всички детайли по новите мерки. 

Премиерът бе извикал на място и кметицата на София Йорданка Фандъкова заради случая с 3 учителки в детска градина, чиито тестове са се оказали положителни за коронавирус. Кметицата отчете свършеното, каза, че първите тестове са били бързи и се надява взетите PCR проби да се окажат отрицателни. Ако това стане, то детската градина ще работи нормално.