"Не е красиво, просто не е готово".

Така един от архитектите на спорното курортно селище при Алепу - Ангел Захариев, коментира гледката при т.нар. Шофьорски плаж, където чрез изграждане на противосвлачищно съоръжение се изгражда и ваканционен комплекс.

Захариев наддигна малко завесата за самия проект, който инвеститорът упорито отказва да оповести - върху въпросното съоръжение ще бъдат изградени близо три етажа - два  етажа и един подпокривен.

Гостуването на Ангел Захариев в сутрешния блок на бТВ идва след вчерашното изявление на проектантското му бюро "А и А архитекти" (A&A Architects), което трябваше да каже, че "клетките", които се виждат с просто око при съоръжението няма да се превръщат в хотелски стаи на прибоя, каквото е основното подозрение. Същото увери архитектът и днес. 

Това нещо е притивосвлачищно съоръжение

"Това нещо е притивосвлачищно съоръжение. Такива има много по света, включително и такива има изпълнени по нашето Черноморие", заяви Захариев.

И допълни:

"Това е така измислено и изчислено, че да може да поеме земния натиск и да служи за основа на сградите, които ще бъдат върху него."

По думите му "тези пространства запълват земната маса". 

"Конструкцията реално е едно цяло - на това съоръжение и на хотела - за да се получи по-голяма маса. Празни кухи пространства, които заместват пръстта", повтори.

Асансьорните шахти, които и сега се виждат, Захариев обясни с това, че трябва да има достъп до кухите пространства при нужда. И пак увери, че "клетките" няма да са помещения за ползване.

Свлачище не се укрепва със слама

Многократно му бяха зададени въпроси защо е избран точно този подход за укрепване на свлачището, като Захариев ги прехвърли върху експертите по земна механика. Все пак посочи, че са били разглеждани няколко варианта, но инвеститорът ("Алепу вилидж", с изпълнител дъщерното на "Главболгарстрой" дружество "ГБС турс") е избрал този вариант - по целесъобразност.

Сред вариантите бил и "гигантска бетонна подпорна стена по протежение на пътя". "Представете си как изглежда" - заяви Захариев. И посочи в заключение:

"Вижте, природа няма тук - тя е унищожена. Имахме избор или да стане кратер, или да създадем добавена стойност.

Укрепва ли се свлачище със слама? Не се укрепва със слама. Тя се укрепва с бетон. Да, не е красиво. Това е все едно да отидете на стоматолог да ви сложи коронка и да ви избият зъбите. Не е красиво, просто не е готово."

Стана ясно обаче, че някога, в бъдеще време, ще трябва да бъде укрепено и свлачището вляво от сегашната бетонна конструкция. По какъв метод - засега е неизвестно.

Захариев посочи още, че самото брегоукрепително съоръжение е получило Акт 16 след обследване. Т.е. изпълнило функциите си и спряло свличането на земната маса.

Никой няма интерес да активизира свлачище

По повод на появилите се информации, че назад във времето свлачището (регистрирано от "Геозащита" през 2009 г.) е било умишлено активизирано от инвеститора, за да оправдае строителството, Ангел Захариев посочи, че няма логика в едно такова действие.

"Кой има интерес да се предизвиква свлачище умишлено - собственикът има ли - за да няма инвеститор. Собственикът на съседния имот има ли? Да му падне хотелът", посочи.

И допълни:

"Природата на Алепу е унищожена от свлачището. Ние не можем да кажем, че се строи нещо на див девствен плаж или нещо от този род. Урбанизацията е свързана с някаква частичка унищожаване на природата. Жилището, в което живеете е от бетон, нали. Както и моето."

На въпроси относно законността при придобиването на имота и на строителните разрешителни, архитектът препрати към инвеститора. Към него препрати и за самия проект, защото той нямал право да го оповестява.

Ангел Захариев е съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. В коментар за това дали тя "подпомага" дейността му, каквито брожения се появиха вчера, той коментира, че тя никога не се месела в работата му, както и той във външната политика. Допълни, че в България има общо пет проектантски бюра, които могат да изпълнят проекти като този при Алепу и кое ще избере даден инвеститор си е негова работа.