Изнасяните от Дубай "свидетелства" на Васил Божков за връзките му с властта нямало да повлияят на финалното решение за отпадане на мониторинга върху България. 

Такова убеждение изрази днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като от левицата използваха парламентарния контрол, за да поставят отново въпроса с формалното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. 

"Не съм чула компетентните органи да не са взели отношение по корупционните скандали у нас, създадени от хора с множество престъпления. Да, не са доказани. Не считам, че могат да повлияят на финалното решение на Комисията", заяви Захариева, като макар да не назова името на Божков, стана ясно кого визира.

Бизнесменът е с 18 повдигнати обвинения, като до момента не е известно прокуратурата да е предприела някакви видими действия - освен че е образувала нещо по неговите твърдения за контакти с финансовия министър Владислав Горанов, с премиера Бойко Борисов и др. Горанов само е бил на разпит като свидетел, но преди новия сигнал на Божков - в качеството му на принципал на Държавната комисия по хазарта.

Доскорошният собственик на монополизираната от държавата Национална лотария изпрати сигнал до главния прокурор с твърдения, че е изнудван от властта и е плащал "такса спокойствие" от печалбите от хазартния си бизнес в рамките на 60 млн. лв., като обяви че този сигнал е препратен и към департамент Legal services към Европейската комисия.

Иначе днес от левицата настояха за оставката на правителството - защото мониторингът не е отпаднал. Този дебат се води преди няколко седмици в публичното пространство. 

"До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано", заяви от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП.

И припомни откъде тръгна спорът.

"Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам - "Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече - Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България", заяви Зарков.

По думите му един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. "Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличило през последните 3 години", каза Зарков. 

И в заключение припомни скандала от тази седмица - с изпуснатите от земеделския министър Десислава Танева думи да си мълчим за нарушенията по европроект, за да не ни спре Брюксел и тези пари.

"Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говорим на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому", смята социалистът.

Екатерина Захариева за пореден път обяви, че де факто механизъм няма и България не докладва нищо в Брюксел. 

"Наистина обаче процедурата не е приключила и трябва да се вземе финално решение на Еврокомисията. Еврокомисията ни увери, че не планира нов доклад", посочи тя.

"Според министър Захариева де факто няма механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство", отвърна Зарков.