Еврокомисията получи днес ясен политически мандат за стратегията си за сдобиване с безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19 за всички нуждаещи се от нея в Европа.

Това обяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду след видеоконференция със здравните министри от страните членки на ЕС.

Така ще бъде намерено постоянно решение за кризата с коронавируса.

Стратегията на ЕК ще бъде представена идната седмица. Тя ще бъде координирана с усилията за получаване на глобален достъп до ваксината. За тази цел Комисията е мобилизирала до този момент 9,8 милиарда евро, изтъкна Кириакиду.

ЕК ще предложи да преговаря с производителите на ваксини от името на всички в Съюза. В преговорите участват и представители на европейските държави. Кириакиду потвърди в отговор на журналистически въпрос, че поне 4 страни членки не са съгласни с такова предложение, но не назова имената им.

Идеята е производителите да получат предплата от бюджета на ЕС. Държавите ще доплащат, когато получат ваксините. Всяка страна членка ще запази правото си да определя броя на купуваните ваксини и начина на тяхното приложение.