Предполагаемият шеф на престъпната нюйоркска фамилия Гамбино, Франк Кали, е бил убит пред дома му, предаде Би Би Си, позовавайки се на американски медии. Петдесет и три-годишният Кали е бил прострелян няколко пъти в квартала "Тодт хил" на Стейтън айлънд в сряда вечер и е починал по-късно в болница. Неустановеният убиец е избягал от местопрестъплението в синя кола, са разказали свидетели.

Медиите в Ню Йорк съобщават, че това е първото убийство на мафиотски бос в града от 1985 г. Гамбино се смята за една от петте исторически италиано-американски мафиотски фамилии в Ню Йорк.

Свидетели са разказали, че убиецът е прострелял Кали поне шест пъти и после го е прегазил, преди да напусне мястото. Членове на семейството са били забелязани да се втурват на улицата и после да плачат над трупа.

Полицията е казала, че мотивите за нападението са неизвестни.

"Не са извършени арести, в ход е разследване”, се казва в полицейско съобщение.

Последното подобно убийство е било на Пол Кастелано от клана Гамбино,  който е бил застрелян пред ресторант през 1985 г. по поръчка на Джон Готи.

Готи тогава е оглавявал рода Гамбино, докато през 1992 г. е бил осъден по обвинения за рекет и убийства. Починал е в затвора през 2002 г.

Гамбино е била най-голямата организирана престъпна група в САЩ, според “Ню Йорк таймс”. Тя обаче е започнала да запада след като Готи и други висши фигури в нея са влезли в затвора. Франческо (Франки Бой) Кали се смята, че е поел организацията от предишния й шеф Доменико Чефалу през 2015 г.

Смята се, че той е имал само една присъда от 16 месеца затвор - за заговор за изнудване за пари през 2008 г., която е излежал.

Луксозният квартал "Тодт хил" в Стейтън Айлънд е известен за връзките си с престъпния свят. Там са снимани сцените в дома на литературния мафиотски бос Дон Корлеоне във филма “Кръстникът” през 1972 г. Пол Кастелано също е има къща там.

Смята се, че мафиотските фамилии Дженовезе, Гамбино, Лукезе, Коломбо и Бонано са контролирали подземния свят на Ню Йорк десетилетия.

Миналата седмица Кармине Периско, 85-годишният бивш главатар на рода Коломбо умря, след като излежа 33 години от общо 139-годишна присъда.

В сряда двама лидери на рода Бонано - Джозеф Камарано младши и Джон Дзанкокио се били оправдани от съд в Манхатът по обвинения в рекет и заговор за изнудване за пари.

Миналия октомври 71-годишният Силвестър Дзотола, смятан за съдружник в организацията на Бонано, е бил убит в ресторант за бързо хранене в Бронкс, Ню Йорк. Три месеца по-рано синът му Салваторе Дзотола оцеля, след като беше прострелян.