15:21 ч.: Мадрид може да запази карантината за британците, влизащи в Испания 

Дистанционна "прегръдка" между начална учителка и нейни ученици в училище в Барселона.

Испания планира да запази карантината за пътуващите, които идват в страната от Великобритания, ако Лондон не отмени същата мярка за пристигащите от Испания. Това заяви днес испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая, цитирана от АФП.
За членките на ЕС и Шенгенското пространство решихме, че е по-добре да бъдат отменени карантинните мерки от 21 юни, поясни ръководителката на испанската дипломация.
Испания реши да възобнови от 21 юни свободното движение с всички страни от ЕС с изключение на сухопътната граница с Португалия.
Ако Великобритания иска да я запази и след тази дата поради санитарни причини, ние ще уважим волята й, но вероятно ще отговорим със същата мярка, поясни министърката и настоя за диалог с британските власти по темата.
Франция вече прилага карантина за британците в отговор на ограниченията на Обединеното кралство, припомня Франс прес.
От вчера Испания налага 14-дневна карантина за всички пристигащи от чужбина. На 21 юни тя ще бъде отменена за гражданите от ЕС и страните от Шенгенското пространство.
Мярката ще отпадне окончателно на 1 юли за другите страни, при условие че те отговарят на определени санитарни критерии и прилагат същия подход.
От 8 юни всички чужденци, които влизат в Обединеното кралство, трябва да бъдат подложени на 14 дневна карантина, а при нарушение ще бъдат глобявани с 1000 британски лири (1250 евро). Тази мярка цели да не се допусне внасяне на Ковид-19 и ще бъде преразглеждана на всеки три седмици.


14:09 ч.: Унгария отмени предизвикалото полемика извънредно положение

Унгарският парламент прие днес закон за отменяне, считано от 20 юни, на предизвикалото полемика извънредно положение, въведено за борба срещу епидемията от новия коронавирус, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Кино на открито в унгарската столица Будапеща.


Извънредното положение позволява на министър-председателя Виктор Орбан да управлява с укази, което предизвика международни критики.
Законодателството за извънредното положение, прието на 30 март, дава почти неограничени правомощия на премиера националист за неопределен срок, който може да е необходим за справяне с епидемията. Управляващите си навлякоха гнева на опозицията и критиките на множество европейски политици, които обвиняваха Орбан в подкопаване на демокрацията в Унгария.
Отменянето на извънредното положение е "зрителна измама", заявиха няколко унгарски правозащитни организации, които се опасяват от запазване на разпоредбите, засилващи правомощията на изпълнителната власт.
От началото на миналия месец унгарските власти постепенно облекчават мерките срещу коронавируса със затихването на епидемията, отбелязва Ройтерс. 


12:30 ч.: Ройтерс преброи повече починали от COVID-19 в Обединеното кралство от официално съобщените 

Мачовете с Премиер лийг започват отново с мерки за безопасност. Табела за задължително измерване на температурата на зрителите стои пред входа на стадиона на "Астън вила".

Предполагаемите случаи на смърт, причинена от COVID-19, в Обединеното кралство, са 53 077, сочи преброяване на агенция Ройтерс.
То включва починалите в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия до периода 5-7 юни, в чийто смъртен акт се споменава COVID-19. В преброяването са включени и най-новите данни за смъртните случаи в болниците.
Всеки ден британското правителство публикува данни за починалите от COVID-19 в страната. Тези числа са по-ниски от данните на Ройтерс, включващи и случаите, при които се подозира, че смъртта може да се дължи на причиняваното от новия коронавирус заболяване.
Същевременно ръководителят на звеното за анализи в областта на здравеопазването на британската Национална статистическа служба Ник Страйп съобщи, че по време на пандемията в страната са регистрирани около 64 500 повече смъртни случая от обичайното за този период.
Епидемиолози казват, че по-голямата смъртност, дължаща се на различни причини и превишаваща средното за този период на годината за пет години, е най-добрият начин да се прецени колко точно души са починали от коронавируса, защото този показател може да бъде съпоставен в международен план.


7:46 ч.: Епидемиологичната ситуация в Пекин е изключително сериозна, предупреди местната власт 

Епидемиологичната ситуация в китайската столица Пекин е изключително сериозна, предупреди днес говорител на кметството на града в момент, в който над сто души вече са заразени с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Пекин е в надпревара с времето срещу новия коронавирус, подчерта говорителят на общината Сю Хъцзиян. Столицата трябва да вземе възможно най-стриктните и решителни мерки, допълни той.

Мегаполисът с население 21 милиона души увеличи дневния си капацитет за тестване за коронавирус на над 90 000 души.

Рязкото увеличение на случаите на зараза в Пекин поражда опасения от втора вълна на епидемията в страната. Световната здравна организация каза, че следи внимателно ситуацията и спомена за евентуалното изпращане в Китай на допълнителни експерти в идните дни.

По-рано днес Пекин съобщи за 27 нови случая на зараза през последните 24 часа, с което те стават общо 106 за последните пет дни. Заразата тръгна от голямата борса "Синфади", която е и една от най-големите в цяла Азия. Оттогава още няколко пазара в столицата бяха затворени изцяло или частично, а тридесетина жилищни зони бяха поставени под карантина. Учениците от началните училища и гимназиите отново учат дистанционно заради епидемията.


7:00 ч.: Шанхай ще поставя под карантина всеки, който идва от райони с висок риск от COVID-19 в Китай

Китайци пазаруват на нощен пазар в Шанхай. Властите стимулират нощната икономика с отваряне на заведения, изложби, фестивали в нощните часове.

Шанхай ще поставя под 14-дневна карантина всички, които пристигат в страната от райони със среден до висок риск от COVID-19 в Китай, съобщи днес представител на градските власти на фона на опасения от нов взрив на болестта заради огнище в Пекин, предаде Ройтерс.

У Цзинлей, директор на шанхайската комисия по здравеопазване, каза на брифинг с журналисти, че хората, които идват в града от високорискови зони, ще бъдат поставяни под централизирана карантина.

Китай съобщи днес за 27 нови случая на зараза с коронавируса в Пекин, където беше затворен още един пазар, както и седем жилищни района около него, посочва Франс прес.

През последните пет дни в китайската столица са регистрирани общо 106 нови случая.


5:46 ч.: Нова Зеландия съобщи за два нови случая на COVID-19, първите от три седмици 

Новозеландците се завърнаха по стадионите с любимата си игра - ръгбито.

За първи път от три седмици Нова Зеландия съобщи за нови случаи на COVID-19, предаде ДПА.
Седмица след като правителството обяви, че страната се е преборила със заболяването, министерството на здравеопазването разпространи днес кратко изявление, в което потвърди два нови случая - хора, които са се върнали от неотдавнашно пътуване до Великобритания. Двата случая са свързани, посочи ведомството.
На 8 юни Нова Зеландия отмени повечето въведени заради коронавируса ограничения. Остава в сила само стриктният граничен контрол.
Всички, влизащи в страната, са поставени под задължителна двуседмична карантина. След това им се прави тест и ако той е отрицателен, те могат да се върнат при близките си.


5:30 ч.: Втори ден броят на починалите с коронавирус в САЩ за денонощие е под 400 

Автопарад в Ню Орлийнс е шанс семейства да видят на живо възрастните си близки, с които с месеци са общували само в интернет заради ограничителните мерки.

Втори ден броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, в САЩ за денонощие е под 400 души, сочат най-новите данни на американския университет "Джонс Хопкинс", цитирани от Франс прес.
В страната за 24 часа до снощи са регистрирани 385 починали, а ден по-рано новите смъртни случаи са били 382. Това е най-малкият брой за денонощие от края на март.
Трябва обаче да се изчака, тъй като данните на университета обикновено автоматично падат след уикенда.
САЩ остават страната с най-много починали при пандемията с общо 116 114 смъртни случая. Заразените са над 2,1 милиона.


2:50 ч.: Потвърдените случаи на коронавирус по света са вече над 8 милиона, а починалите са повече от 435 000 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус по света надхвърли 8 милиона, като повече от половината от тях са в Европа и САЩ, показват данните на Франс прес към 22 часа по Гринуич (полунощ българско време), които се основават на официални източници.
Заразените са най-малко 8 000 202, като 435 176 от тях са починали. Европа е най-засегнатият континент с общо 2 417 902 заразени и 188 085 смъртни случая, а САЩ са страната с най-голям брой потвърдени случаи (2 110 182) и починали (116 081).
АФП отбелязва, че през последните 8 дни са регистрирани над един милион нови случая, което е само част от реалния брой заразени, тъй като много страни извършват тестове само на тежките случаи или имат ограничени възможности за установяване на заразата.
Латинска Америка и Карибите надхвърлиха прага от 80 000 смъртни случая, свързани с коронавируса, като половината от тях са в Бразилия. Общо 80 505 души са починали от COVID-19 в района и 43 959 от тях са в Бразилия. Заразените в страната са над 1,68 милиона. Мексико е втората страна след Бразилия по брой на починалите (17 141), а Перу е страната в Латинска Америка с най-много заразени (229 736) след Бразилия. Чили удължи с три месеца обявеното заради коронавируса бедствено положение.
Оздравелите към момента по света са към 3,6 милиона души.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.