При гъвкава парламентарна подкрепа, не може да има правителство с особено голям хоризонт, коментира политологът Огнян Минчев по БНР след края на срещата между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт, на която се постигна съгласие за двупартийно правителство с трипартийна подкрепа.

Очевидно разногласията протичат главно по оста ГЕРБ – Реформаторски блок, смята той. За ГЕРБ новата формула е правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок плюс подкрепата, но не и включването на други партньори като Патриотичния фронт и евентуално АБВ. За Реформаторския блок формулата си остава създаване на управляващо мнозинство, т. е. за тях формулата "правителство на малцинството с допълнителна подкрепа" все още не е приемлива. Интересното е, че ГЕРБ доста радикално промениха своята позиция. До преди вчера не просто искаха да се създаде управляващо мнозинство, но не бяха съгласни с позицията на Патриотичния фронт за подкрепа по програма за управление, но без участие в кабинета. ГЕРБ настояваха ПФ да се включи в правителството. Сега от ГЕРБ категорично не желаят участието на Патриотичния фронт, дори и  в някакво коалиционно споразумение, искат само подкрепата му.

Затова допринесе както посещението на Жозеф Дол, така и доста - според мен, непремерени изказвания на представители на ПФ  и при откриването на Народното събрание, и след това. Когато човек търси споразумение, когато търси най-малък общ знаменател, си слага известна мярка на устата. Да се правим на юнаци кой колко по-радикални неща може да каже, не е добър път за постигане на споразумение по принцип и в конкретната ситуация. 
Т. е. разногласията между двете основни партиите се запазват. За ГЕРБ целта е правителство на малцинството с променлива геометрия на подкрепата в парламента. За РБ целта е създаване на устойчиво управляващо мнозинство.

Ако има правителство, то не може да бъде с особено голям хоризонт, когато говорим за правителство с гъвкава парламентарна подкрепа. Липсата на устойчивост е абсолютно гарантирана при една подобна формула на гъвкава подкрепа. Ако се преследва някаква стабилна формула пък макар и за една или две години, би следвало да се търси едно по-стабилно мнозинство. Не е задължително това мнозинство да бъде на изключително широка основа. В България е необходимо да се правят ключови неща, много спешни мерки за овладяване на кризата на българската държава, на икономиката, на финансовата система. Не е необходимо да се спори за това трябва ли да има ракети на една или друга граница, или децата да бъдат подлагани на 6 години на изпити по български език.
При РБ си остават дълбоките вътрешни различия, но сега са потушени, защото хоризонтът пред тях е неясен  - да влязат в управление и да платят цена за нещо, което не е ясно като ангажимент и формат, смята Минчев.

Прекалено много се говори публично за преговорите за съставяне на правителство. По три – четири пъти на ден имаме новини „ще има правителство“ и „няма да има правителство“. Не мисля, че е много сериозен процесът, ако ще продължаваме да гадаем по този начин, коментира още Минчев.
Необходимо е без външна и публична намеса, без слухове и клюки, хората, които правят правителство да седнат, без емоции да уточнят какво искат, искат ли го наистина и когато постигнат някакъв резултат, тогава да ни го съобщят, добави той.
Преследва се определен пиар ефект, но за всички които участват в преговорите трябва да е ясно, че преговори се водят зад затворени врати.

"Сложна е тази конфигурация за управлението, която се обсъжда", коментира по БНТ, социологът Кънчо Стойчев. Според него нямало начин в едни момент да не се стигне до подкрепата при гласуванията в парламента на ДПС. Сегашната формула щяла да остане "от ден до пладне".  Стабилно управление според него било възможно или при широка коалиция, или при коалиция ГЕРБ-ДПС. Но и двете нямало как да се реализират. "Правителство на малцинството не е толкова голяма драма. Има декларирана подкрепа от ДПс за 300 дена толеранс", каза Стойчев. Проблемът бил с какво ще се започне. Според него лошото било, че това , "което слушаме като програма на ГЕРБ няма смислени идеи. Прословутите 18 точка са "Да живей международното положение". Единственото конкретно нещо било санирането на панелите в програма, твърди социологът.

Соцологът Цветозар Томов показа умерен оптимизъм за съдбата на възможно правителство. Според него не е толкова трудно подобен кабинет на малцинството да разчита на подкрепа. Той напомни, че при осем партии в парламента, опозицията също ще бъде разединена. "Трудно е да се сформира и обедини опозицията при толкова партии в Народното събрание", каза Томов. Той избори и три условия за успех на кабинета - икономически растеж, да няма плутокрация и държавата да не си пъха носа навсякъде. "Нека да видим споразумението. Да дадем шанс на това правителство", поиска Томов.  "ДПС са част от проблема, който трябва да се реши", напомни социологът.