Еврокомисията ще подкрепи усилията за ускоряване на разработването и появата на безопасни и ефективни ваксини срещу коронавируса в срок между 12 и 18 месеца, ако не и по-рано.

Това става ясно от представената днес от Комисията Стратегия на ЕС за ваксината.

Освен това ЕК ще сключва предварителни споразумения за закупуване от името на страните членки и ще финансира авансовите разходи на производителите.

„Нищо не е сигурно, но съм убедена, че можем да мобилизираме ресурсите за намиране на ваксина, за да победим вируса веднъж завинаги. Трябва да бъдем готови да произведем и разпространим такава ваксина в цяла Европа и по света. Тя ще бъде пробив в борбата с коронавируса и свидетелство за това какво могат да постигнат партньорите, ако обединим умовете, изследванията и рисурсите“, коментира председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

От Комисията припомнят, че Франция, Германия, Италия и Нидерландия вече са направили първа важна стъпка чрез създаването на Алианс на ваксините, целящ намирането на лекарство.

Стратегията на ЕС ще предприеме съвместен подход. Тя има следните цели:

• Гарантиране на качеството, безопасността и ефективността на ваксините;

• Гарантиране на бърз достъп до тях на страните членки на ЕС и населението им, като същевременно оглави глобалната солидарност;

• Осигуряване на справедлив достъп до ваксини на поносими цени възможно най-бързо.

Стратегията се крепи на два основни стълба:

• Осигуряване на производството на ваксини в ЕС и на доставки на достатъчни количества за страните членки  чрез споразумения за предварително закупуване. Това ще става чрез Инструмента за спешна помощ (ИСП). Освен тези споразумения може да има допълнително финансиране и други форми на подпомагане;

• Адаптиране на регулаторната рамка на ЕС към настоящата спешна ситуация и използване на съществуващата гъвкавост на регламентите за ускоряване на разработването, одобряването и появата на ваксини, като се потвърждават от стандартите за качество, безопасност и ефективност.

Предварително закупуване

С цел подкрепа на компаните за бързо разработване и производство на ваксина ЕК ще сключи споразумения с производители от името на страните членки. В замяна на правото да купува определен брой дози Комисията ще финансира част от авансовите разходи, които производителите трябва да извършат. Това ще придобие формата на споразумения за предварително закупуване. Осигуреното финансиране ще се смята за първоначална вноска за ваксините, които ще бъдат закупени от страните членки.

Финансирането ще бъде чрез значителна част от ИСП, който разполага с 2,7 милиарда евро. Допълнителна подкрепа ще бъде осигурена със заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Кой ще бъде финансиран

При вземането на решение коя ваксина да бъде финансирана ще бъдат взети предвид следните обстоятелства: сигурността на научния подход и използваните технологии, скоростта на доставка в необходимото количество, стойността, споделените рискове, предварителен ангажимент към европейските регулатори, глобалната солидарност и способността да бъдат извършвани доставки чрез увеличаването на капацитета на производство в рамките на ЕС.

Стратегията всъщност наподобява политиката на застрахователите, изтъкват от ЕК. Става дума за прехвърляне на част от рисковете от производителя към властите в замяна на гаранции за страните членки за справедлив и на поносими цени достъп за ваксина, щом тя бъде налична.