Световният №1 в тениса Новак Джокович също е заразен с коронавируса, съобщават световните агенции. И резултатът на съпругата му Йелена е положителен. Последва официално потвърждение от Ноле (виж по-долу). Пробите на децата им са отрицателни.

Сърбинът направи тест на себе си и цялото си семейство вчера - при завръщането в Белград от турнира "Адрия" в Задар, където се оказа, че са инфектирани Григор Димитров, неговият треньор Кристиан Гро, Борна Чорич, човек от щаба на Ноле...

Джокович няма симптоми. Той отнесе много критики от цял свят заради липсата на противоепидемични мерки по време на двата кръга от благотворителната верига, преминали в Белград и Задар. В средите на най-популярния индивидуален спорт царят гняв, недоумение и ирония заради свободния - предвид пандемията, режим, при който протекоха турнирите - с публика, никаква физическа дистанция, мачове по баскетбол и футбол, концерти, откривания, партита...

Сред критиците са величия като Крис Евърт, Анди Родик, Брад Гилбърт, а също така настоящи играчи - Анди Мъри, Дан Евънс, Ник Кириос, дами в тура на WTA... 

С COVID-19 са още друг сръбски тенисист - Виктор Троицки и бременната му половинка. Той не игра в Хърватия, а само в родината си, където имаше мач срещу Жокера.

Пробите на треньора на Джокович - Горан Иванишевич, а също така на звездите Доминик Тийм, Александър Зверев, Марин Чилич и Андрей Рубльов са отрицателни. Въпреки това някои от тях решиха да се подложат на доброволна 14-дневна карантина. 

Григор Димитров се възстановява в дома си в Монте Карло. Най-близките му - родителите, мениджърът Георги Стоименов, а също така други контактни от краткия престой в Хасково, не са заразени. По думите на Стоименов тази сутрин в бТВ, бившият №3 в света се чувства все по-добре, вече ги няма симптомите, заради които отказа да продължи да играе в Задар и си замина за Монако, където си е направил пълни изследвания.

Джокович разпространи изявление, в което казва, че "съжалява изключително много" за всеки един положителен случай, свързан с веригата, на която е основен вдъхновител и организатор. 

"Надявам се, че инфекцията няма да се отрази на здравето на никого и че всички ще се оправят. Ще остана самоизолиран в следващите 14 дни, а след пет дни ще си направя нов тест", казва шампионът.

Новак посочва още, че той и хората около него са се водили от "чисти сърца и искрени намерения" в организацията на веригата. Искал е да изпрати послание за обединение, солидарност и взаимопомощ на целия регион. Освен това тенисисти от Югоисточна Европа да поиграят, докато турът е спрян. Изцяло с идеята за филантропия - парите да се дарят за нуждаещи се.

"Организирахме тура в момент, в който вирусът беше отслабнал и вярвахме, че сме изпълнили условията да го проведем. За нещастие, вирусът съществува и това е нова реалност, в която се учим и свикваме да я приемем. Вярвам, с времето всичко ще се оправи, така че да продължим да живеем по познатия начин", гласи съобщението на Новак Джокович.