Апелативният съд във Вашингтон разпореди днес на съдията, който наблюдава делото срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, да го прекрати, предаде "Бизнес инсайдър".

Съдът също отмени решението на американския окръжен съдия Емет Съливан да привлече пенсиониран федерален съдия и прокурор-ветеран, които да оспорят предложение на Министерството на правосъдието да бъде прекратено делото срещу Флин.

Решението е голяма победа за бившия съветник на президента Доналд Тръмп. Правният екип на Флин от месеци спори, че е несправедливо преследван по политически причини.

 
Флин се призна за виновен през декември 2017 г. по обвинение, че е излъгал ФБР за разговорите си с тогавашния руски посланик Сергей Кисляк по повод  американските санкции срещу Русия.

Първоначално Флин обяви, че ще сътрудничи с прокурорите, но по-късно смени курса и нае адвоката Сидни Пауъл, който зае по-борбена позиция, призовавайки съда да прекрати делото на Министерството на правосъдието срещу Флин.

Миналия месец министерството внезапно реши да спре делото срещу Флин, след като главният прокурор Уилям Бар, който е и министър на правосъдието, назначи външен прокурор да преразгледа случая.

Тръмп и привържениците му приветстваха решението, заявявайки, че то потвърждава твърденията им, че ФБР е действало политически пристрастно, разследвайки кандидат-президентската кампания на Тръмп за заговор с руското правителство през 2016 г.

Междувременно ветерани от министерството и служители на националната сигурност критикуваха решението като част от усилията на Бар да използва ведомството си като щит за Тръмп и меч срещу неговите заподозрени противници.

Те посочиха, че Флин вече е признал няколко пъти, че е извършил нарушение.

Брандън ван Грак, един от прокурорите от екипа на бившия специален прокурор Робърт Мълър, който работи по делото на Флин, се оттегли като съветник на правителството, малко преди министерството на правосъдието да внесе предложението си за прекратяване на делото.