Прокуратурата е разпитала още двама съветници на президента Румен Радев освен секретаря му по правните въпроси Пламен Узунов, съобщи тази вечер в предаването "Панорама" по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Той отказа да съобщи имената на въпросните съветници, които са били разпитани в качеството на свидетели. Гешев не даде други подробности, включително по делото, заради което са били разпитвани.

"Във вторник бяха извършени действия по отношение на друг съветник на президента. Беше му иззнет мобилния телефон, беше претърсен адресът му", каза Гешев. "Мисля, че вчера беше разпитан трети президентски съветник".

Гешев отхвърли критиките на Радев към прокуратурата като политически мотивирани и отрече, че правителството използва прокуратурата в конфликта си с държавния глава. Той не се съгласи и с критиките, че обвинението публикува селективно и манипулативно информация, на която базира обвиненията си, докато предварителните производства още текат.

"Българският президент е политик, за съжаление -  български политик", каза Гешев. "Характерно за българския политически живот е, че грешката винаги е в другия. Въпрос на народопсихология". 

"Не е българският президент и не е българскитя министър-председател човекът, който може да каже на прокуратурата кого да разследва", заяви още той.

Гешев каза, че преди неговата институция е била обвинявана в потайност, а сега, когато се стараела да бъде открита се изправила пред обратната реакция.

"Ние не викаме медии, свидетели и обвиняеми викат медиите", каза той. "Ние показваме нашата гледн точка, това, което според нас е истината. Българските гражани имат право да бъдат информирани".

"Ловим с въдица слон"

Няма недосегаеми за прокуратурата, каза Гешев. Той посочи, че са обраувани проверки по изтеклите в интернет скандален аудиозапис, приписван на премиера Бойко Борисов и снимки от спалнята в резиденцията му с пистолет, пачки евро и златни кюлчета на нощното му шкафче.

"Българската прокуратура не се притеснява в последните години да разследва и проверява всичко", каза той. "Вижте поредницата от хора - вижте действащ министър (Нено Димов - б.р.) и действащ зам.-министър (Красимир Живков - б.р.) в ареста...На някого минало ли му е през ума, че човек като (бизнесмена Васил) Божков ще се окаже обвиняем?"

 
Главният прокурор каза, че олигарси плащат за медийните атаки срещу прокуратурата и че той и екипът му знаят на какъв публичен тормоз могат да бъдат подложени те и семействата им, но това не ги разколебава.  Той не спомена конкретни имена.
 
Гешев каза, че за безрезултатните и провалени досъдебни производства може да има много причини и те не винаги са в прокуратурата.
 
"Нашето законодателство е най-остарялото в ЕС", каза той. "С въдица не може да се лови слон. Ние в България с въдица хващаме слонове".

Антимафиоти "на хранилка" при наркобосовете

Висшите служители на ГДБОП в борбата с наркотрафика, които бяха арестувани днес за подкуп са били следени няколко месеца, каза Гешев.

По думите му "едва ли може да се каже" колко време те са работили заедно с престъпния свят. Те са осигурявали протекции и са "удряли" конкурентите на "всички, които си плащат", добави той.

Прокуратурата е получила сигнала от МВР, а разработката е била от отдела за вътрешна сигурност на министерството.