"Той има утре рожден ден, а днес рожден ден има дъщеря ми. И това е подарък за нея. Защото нея съм я лишил от една камара пари, за да направя това."

Думите са на собственика на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски, изречени след снощния пореден триумф на тима му в турнира за Купата на България. "Смърфовете" биха ЦСКА-София с дузпи - 5:3 (0:0 след 120 минути игра), и защитиха трофея.

Крушарски, както обикновено, бе колоритен пред медиите. Той поправи репортерка, че спортният директор на клуба Георги Иванов-Гонзо има рожден ден утре (днес, 2 юли), така победата е подарък за дъщеря му.

Босът каза, че този път е купил четири самолета за парада с купата в Пловдив.

През пролетта е искал футболният сезон да бъде прекратен заради пандемията - заедно с още десет клуба. Под внимание обаче била взета волята на малцинството. След като обаче искащите да се играе футбол не са си останали у дома, сега ще бъдат бити от "Локо". 

Не е говорил, че ще дава рекордни премии, тъй като няма печатница за пари, тя се намирала в БНБ и ако му бъдат отпуснати, ще даде на отбора. 

"Аз съм малко шаман. Имах девето предчувствие, през целия мач бях спокоен и си чаках резултата накрая. Искам в Лига Европа да сме три нива отгоре - до групите. Докато не вземем всички купи, няма да се откажем. За Суперкупата ще търсим реванш срещу "Лудогорец" и ще го постигнем", заяви още Христо Крушарски.

"Честито на всички в "Локомотив", това беше завършекът на година, в която държахме добро ниво, коментира Георги Иванов, рожденикът днес. - Добре си свършихме работата. Футболистите ми направиха специален подарък, радвам се най-вече за тях. Не правя разлика срещу кого триумфираме - ЦСКА, "Левски" или "Ботев". ЦСКА игра добре, създаде ни доста напрежение, но в крайна сметка победителят е един и само той се помни."

Продължава да се говори за смелия ход на треньора Бруно Акрапович. В 118-ата минута - малко преди края на продълженията, той направи треньорска смяна - Мартин Луков, непоклатим не само в този мач, а и на полуфинала срещу "Левски", отстъпи на Илко Пиргов за дузпите.

Дни по-рано Пиргов пусна шест гола срещу "Лудогорец", но снощи свърши това, за което влезе в игра - хвана един от 11-метровите удари (на Али Соу) и допринесе за триумфа.

Двамата вратари си отправиха взаимни комплименти след коронацията - подчертаха, че са приятели. Пиргов е проявил шесто чувство при опита на Соу и уцелил ъгъла.

Първите думи на Бруно Акрапович пък бяха, че е трябвало да търси нови думи в речника, за да вдигне отбора след тежкото поражение в Разград. Той е първият чуждестранен треньор в българския футбол, който печели купата два пъти - при това поред.

"Ние вече сме оженили с него и развод няма", възкликна в радостта Христо Крушарски на журналистически въпрос дали ще направи наставника с доживотен контракт.

"Беше тежко - загубата от "Лудогорец", натрупаната умора, времето... Но ние излязохме със самочувствие и голямо желание да спечелим купата отново, рече Акрапович пред сектор Б, където "смърфовете" празнуваха. - Благодарен съм на футболистите, че се раздадоха. Тяхна е заслугата. Уникална победа! По-добре не може. Нямаше да стигнем дотук без Мартин Луков. Пуснах Пиргов, защото знае как се спасяват дузпи. Той е най-добрият в България в това. Имах този план в главата си, но не го казах на никого от двамата. В такива моменти съперникът се чуди какво правиш - дори да пуснеш дете на вратата. 

Очакванията към мен винаги са били големи. Но моите са по-големи, отколкото на всички други. Титла? Това е въпрос към други хора. Трудно се намират играчи в такива времена. Много трудна работа, но ще се опитаме поне да направим хубав сезон - като този. Амбицията никога не спира. Докарахме футболисти, които отстъпват на тези на ЦСКА, но това не е важно. Важното е да има желание и раздаване за хората, които ни подкрепят. Те са страхотни. Биха път от Пловдив и дават много пари в това трудно време. Ще им връщаме и в бъдеще. Не се чувствам чужденец. Обичам България."

Последното Акрапович изговори на още три езика - немски, испански и италиански.