Сигнал до членовете на Висшия съдебен съвет по разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), в което са изнесени твърдения, засягащи видни магистрати и тяхното въвличане в съмнителни контакти и потенциално престъпни действия, внесе председателят на "Да, България" Христо Иванов.

В него той излага причините, поради които очаква реакция от ВСС, и призовава членовете му да отговорят на редица съществени за демокрацията и правовия ред в страната въпроси, съобщиха от пресцентъра на партията.

"При липсата на възможност за безпристрастно разследване от страна на прокуратурата единствената - макар и теоретична възможност за възстановяването на усещането на гражданите за ред и законност е да се намеси Висшият съдебен съвет", заявява Иванов. 

Прокуратурата вече съобщи, че се е самосезирала по изнесените данни в разследването на Антикорупционния фонд.

В сигнала Иванов отправя и въпроси, свързани с адвоката и бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото. 

·         Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за главен прокурор?
·         Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?
·         Извършени ли са твърдените от Златанов действия от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?
·         Как прокуратурата може да разследва обстоятелствата около сем. Петрови, при положение че това засяга самия Гешев? Какви са стъпките за избягване на конфликт на интереси? Не трябва ли Гешев да се оттегли?

Едновременно с това Иванов пише, че не е оптимист за реакцията на ВСС.

"Водя се от призива на Вацлав Хавел винаги да се държим така, "все едно" България е правова държава и има свободни и отговорни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното поведение на огромното мнозинство от Вас, което може да бъде определено единствено като "позор". Очевидно е, че не си давате сметка какво дълбоко отвращение изпитват мнозина българи от Вашата деятелност. С всички последици за тях, децата им и родината ни...", коментира той.

И продължава:

Ето защо, в случай че изберете да игнорирате горния мой сигнал, Ви сезирам с едно алтернативно предложение:

Разследването на АКФ е озаглавено “Осемте джуджета” по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата дейност на семейство Петрови и техните приятели. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще направите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни служители би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”.

Съответно, по силата на правото ми по чл. 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от “Висш съдебен съвет” с “Двадесет и петте джуджета” и да обявите за официален свой символ, вместо Темида, подходяща персонификация на Петьо Еврото.

Така поне ще бъдете честни относно своята роля на фасада и относно съдържанието, което реално обслужвате."