Италианският външен министър Луджи ди Майо, чиято страна е сред най-тежко пострадалите в Европа от коронавируса, днес похвали България, че се е справила много добре със здравната криза, съобщи правителствената пресслужба.

Ди Майо днес се срещна с президента Румен Радев, с министър-председателя Бойко Борисов и с външната министърка Екатерина Захариева.

„Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време – много добре. В началото ние имахме тежки загуби, много сериозни последици, но сега ситуацията е овладяна и също започваме да се справяме“, каза той при срещата си с Борисов, цитиран от пресслужбата.

„Благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества“, отговори Борисов.

Борисов и Ди Майо са отбелязали, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила и във фокуса на европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията.

Борисов е посочил, че вирусът е нанесъл тежки поражения, но българската текстилна индустрия успя бързо да се реорганизира и да започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

Борисов и Ди Майо са определили предложения от Европейската комисия План за възстановяване на Европа като "изключително балансиран и добра основа за преговори" . Той включва два компонента  - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 на стойност 1 трилион евро нов инструмент „ЕС от следващо поколение“, създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса на стойност от 750 милиарда евро.

„В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС“, е заявил Борисов, цитиран от пресслужбата си.

По думите на премиера България силно подкрепя стремежа към приключване на преговорите по МФР и пакета за възстановяване още през този месец. Специална среща на върха на ЕС за това е насрочена за 17 и 18 юли в Брюксел.

Ди Майо е засвидетелствал пред Борисов подкрепата на Италия за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение.

Италианските инвестиции в България в края на 2019 г. са близо 2,7 трилиона евро, като по този показател страната се нарежда на четвърто място сред външните инвеститори у нас след Холандия, Австрия и Германия. 

България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условия на криза 

Президентът Румен Радев и министър Луджи ди Майо.

"България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа", заяви президентът Румен Радев на срещата си с първия дипломат на Италия.

„По време на тази  на пандемия имахме възможност да видим кои наистина са наши приятели и на първо място сред тях бих сложил България и българския народ“, отбеляза Луиджи Ди Майо. 

Двустранното сътрудничество между България и Италия в икономиката, енергетиката, туризма и образованието, бяха във фокуса на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Пандемията от коронавирус дава възможност на ЕС да ускори процесите на развитие в Общността, свързани с повече инвестиции в образованието на младите хора, беше позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо.  Италианският външен министър открои и ролята на новосъздадения фонд „Next Generation EU” и обърна внимание на необходимостта от солидарност към най-пострадалите от пандемията страни.

Обща бе и позицията, че активният обмен в икономиката и инвестициите насърчава двустранното партньорство и в много други области. Италианският бизнес проявява все по-голям интерес към България и възможността да реализира общи проекти с български партньори, заяви Луиджи Ди Майо.

Президентът изрази признателността си за последователната подкрепа на Италия за присъединявана на България към Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, както и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция.