Премиерът Бойко Борисов посвети първите минути на редовното заседание на Министерския съвет за разбор на актуалната ситуация с епидемията от коронавирус и да обясни, че затягане на мерките няма да има, а отговорността е на всеки гражданин.

"Дали да отидеш на мач, на бар, на ресторант, театър, кино е избор на всеки човек. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли добре на психиката, на здравето", каза той.

"Не знам да сме задължили някого да ходи на бар, на мач, на мероприятие", добави Борисов.

Думите му идват на фона на новия рекорд на заразени от днес - 188 за денонощието, както и на фона на съобщенията за положителни проби на футболисти и собственици на футболни клубове и на абитуриенти след баловете отпреди дни. Преди седмица в София беше разрешено и присъствието на 12-хилядна публика на стадиона на финала на мача за Купата на България. Тогава се видя, че не се спазват никакви правила за социална дистанция и предпазни мерки.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев каза, че с надхвърлянето на прага от 200 заразени дневно може да се мисли за по-големи ограничителни мерки, а главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев доуточни, че те ще се мислят в посока затварянето на нощните клубове на закрито, футболни мачове без публика и намаляване на броя на хората на семейни, приятелски и т. н. сбирки.

В сряда обаче Борисов даде да се разбере, че това не стои на дневен ред.

"Ние в България считаме, че като развита демокрация хората могат да са добре информирани... Много са ми интересни, особено нашите колеги вдясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. 

Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията е единственото, което предпазва от заболяване. Ние единствено като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме. А когато няма заповед и диктат, няма да изпълняваме.

Защо е нужна заповедта, за да се каже, че някой ги затваря. Да им запуши устата", каза той.

Премиерът разясни, че е провел сутринта среща с щаба и направи разбор на международното положение в пандемията.

"Проведохме ежедневното заседание с щаба. Виждате, че в световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което може да изпълним всички заедно.

Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, в Белград приложиха мерки, виждате как реагират хората на тях (пред парламента в сръбската столица имаше протести снощи - бел. ред.)", изброи той.

Според Борисов хората в България вече били добре информирани, всеки знаел, че трябва се пази дистанция, да се дезинфекцира. Това било единственото, което предпазва.

"А ние като демократи сме дали този избор на хората. Когато трябва всеки от нас да полага необходимите мерки, вече демокрацията ни е повече", смята той.

А и демокрацията не била само права, но и отговорности.

И продължи:

"Като спреш на магистралата, като отидеш да си заредиш автомобила, какво ти пречи да си сложиш маската. Като има заповед да не пътуваш, да има кого да псуваш.

Същите тези, които казваха, че маските са, за да им запушим устата, сега казват - защо не затваряте. Ето, Мелбърн го приложиха, не считам, че е правилно."

Заповедта се пишела за минути и се затваря всичко, но "защо е нужна заповедта, за да кажат, че някой ги затваря. Да им запуши устата."

Борисов обяви, че "с ясното виждане какъв е проблемът трябва да се справим".

И отново се върна на Мелбърн:

"Мелбърн до вчера ни беше даван за пример като един от най-добрите градове за живеене и го затвориха за месец и половина, шест седмици. Представете си да издадем заповед да затворим за месец и половина това, което колегите направиха."

Според премиера най-лесно било да затваряме.

"Ние не можем ли да се пазим, за да не спрем. И със заповеди ли това трябва да се постига", попита той многократно.

След което се спря и на изказване на бившия здравен министър Петър Москов за необходимостта от по-големи ограничения. Москов, по думите на Борисов, бил забравил, че е бил министър три години.

"Най-лесното е да затваряме. Трудното е да се научим, че този  вирус е между нас. Трябва да се научим да живеем, включително и да се веселят тези, които искат. Няма да издържат системите  - финансовите, социалните, месеци наред, ако се върви с мерките 60/40 - 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността. Няма да има пари за пенсии, за заплати", мина той и към заплахи.

И продължи да сгъстява тоновете:

"Кризата ще настане догодина. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска, и от финансова гледна точка. Нищо не подсказва, че излизаме от криза. Дори се чудих на тези колеги от опозицията, които така самоуверено критикуват и считат, че ще се справят по-добре. Точно обратното. В тази ситуация всяка нация трябва да е много мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон. Тежките времена предстоят."