Андреа Петкович спечели титлата на „Garanti Koza - турнир на шампионките" от календара на Световната женска тенис асоциация, който се проведе в столичната зала „Арена Армеец”. На финала, 17-та в света германка надви Флавия Пенета (Италия) с 2:1 сета (1:6, 6:4, 6:3).

Финалният мач предложи много равностоен тенис и качествени разигравания, които бяха истински подарък за зрителите в залата. Може би за последен път българската публика получи възможността да гледа на живо толкова класни тенисистки, част от световния женски тенис елит. Догодина държавата ни няма да бъде домакин на форума, тъй като от световната федерация са решила да променят формата на турнира и да го преместят в Китай.

Сблъсъкът между Петкович и Пенета се превърна в невероятна битка, абсолютно достойна за завършек на надпреварата. Финалистките си размениха по един сет, а в решителната трета част, 27-годишната германка бе по-свежа и експлозивна и след близо 2 часа и 10 минути игра грабна трофея.  

Срещата бе изгледана и от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

А преди началото на финала бяха наградени шампионите от провелия се по-рано през деня детски турнир. Надпреварата, която включваше две възрастови групи - до 8 и до 10 години се проведе на централния корт в „Арена Армеец”. Малките победители бяха наградени от Посланика на Съединените щати в България Н. Пр. Марси Рийс и от президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. Шампионите получиха едномесечна тренировъчна стипендия в комплекса Koza World of Sport в Истанбул

Междувременно в Париж, световният номер 1 Новак Джокович защити титлата си на последния за годината турнир от сериите ''Мастърс 1000'' , след категорична победа над  Милош Раонич (Канада) с 6:2, 6:3.

За сърбина това е юбилейна 20-а титла на турнири от серията "Мастърс", като пред него са единствено Рафаел Надал с рекордните 27 , следван от Роджър Федерер с 23 и Иван Лендъл с 22.

 

 

Новак Джокович позира с екстравагантния трофей. Снимка ATP

На финала Джокович записа и своята победа №600 на ниво АТР. Останалите активни играчи, успели да достигнат до тази завидна бройка са Роджър Федерер (991), Рафаел Надал (706), Лейтън Хюит (611) и Давид Ферер (602).

Днешният успех донесе на Джокович и ценни 1,000 точки в борбата за първата позиция в световната ранглиста в края на сезона, увеличавайки преднината си пред Федерер на 1,310 точки.