След като цяла сутрин представители на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти убеждаваха от тв екраните, че отговорността за това кои лица ще охранява Националната служба за охрана (НСО) е на началника й и на президента, който го назначава, сега депутатите на двете парламентарни групи ще внасят изменения в закона за службата, в които ще запишат, че... началникът на НСО ще носи цялата отговорност за същото.

За бъдещите законодателни изменения, породени от скандала при т.нар. "летен Догансарай" в "Росенец", съобщи в парламента съпредседателят на ОП Валери Симеонов. Решението е било взето на коалиционен съвет.

Както е известно, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници бяха грубо отблъснати от охранители на резиденцията при опит да стъпят на брега в непосредствена близост до нея. В последствие президентът Румен Радев обяви, че охранителите са служители на НСО. 

На практика всички подходи към резиденцията на (както се твърди) почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са завардени. Наскоро общината даде на собственика на имота и пътя до него, който така или иначе е заграден с бариера от години. Обстоятелствата около самото построяване на резиденцията и законността й са били многократно обект на журналистически материали, но нито една проверка на институциите, в т.ч. на прокуратурата не открива нарушения.

Случаят "Росенец" обаче може да доведе до още една законодателна промяна - анонсира още Симеонов - пълна забрана в зона "А" на черноморското крайбрежие.

"Ще поискаме точно шефът на НСО да носи отговоростта за охраняемите обекти и за вземането на решение кой да бъде охраняван, кога, как и при какви условия", посочи днес Симеонов по повод измененията в Закона за НСО.

По закон сега съставът на комисията, която взима тези решения, е регламентиран така: председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО. Заседанията на комисията може да бъдат инициирани от всеки един от тримата. Решенията се взимат с обикновено мнозинство.

Иначе подобно на колегата си депутат Димитър Лазаров от ГЕРБ, Симеонов също обяви, че отговорността за службата сега била на президента, под чиято шапка се води тя и с твърдението, че е на изпълнителната власт Румен Радев показвал "вопюища некомпетентност".

Плажът на "Росенец" ще бъде достъпен - гарантира още Симеонов, като разказа, че на днешния коалиционен съвет е било взето още едно решение - за пълна забрана за каквото и да е било строителство в зона "А" по черноморското крайбрежие. Става въпрос за 100-метровата зона от брега към вътрешността, която по закон се води със специална териториална защита, но де факто строителството там не е забранено, а е ограничено до определени параметри (като например височина на сградите до 7,5 метра).

За самата акция в "Росенец" Валери Симеонов похвали Христо Иванов, като не пропусна да отбележи, че сам, в качеството си на собственик на бургаската телевизия СКАТ, от години подавал сигнали, а медиите му са правели разследвания за резиденцията. "Аз, междудругото, приветствам поведението на Христо Иванов", посочи. Но допълни: "Вие не знаете, че там има незаконно строителство, че сараят е незаконно построен". И разказа как през 2008 г. "тези хубавци, четири човека, биха мой екип на тв СКАТ".

По отношение на факта, че Доган все още е охраняван от НСО, Симеонов припомни, че като вицепремиер бе отправил питане на какво основание е взето това решение. По думите му става въпрос за заплаха от чужда държава, но докладите са секретни.

Малко по-късно и другият съпредседател на "Обединени патриоти", лидер на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов каза няколко думи по въпроса с НСО - но по принцип, а не в конкретика за последните събития на пража край имението. Военният министър припомни, че през 2015 г., когато се приемаха законите за службите, ВМРО беше против и не го подкрепи. Припомни и, че самият той и преди като заместник-председател на парламента, и сега като вицепремиер, не ползва НСО. Според него може би взетото решение част от охранителните функции за някои лица в изпълнителната власт да се поемат от МВР е правилно (става въпрос за последните промени в Закона за МВР, с които се даде възможност лицата, охранявани по закон от НСО, да могат да си изберат дали не искат охраната да се осъшествява от новата дирекция на вътрешното министерство, обединяваша жандармерията и т.нар. "барети" - б.р.)

И според Каракачанов предложения може да има, но окончателните решения за охраняваните трябва да се взимат от началника на НСО.