От партийна гледна точка по-изгодно е да подадем оставка и да отидем веднага на избори. Но държавният интерес не е такъв. 

Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори пред Нова тв дали правителството би се оттеглило и колко време би издържало в ситуация на хилядни протести под прозорците на властта. 

"Отнасям се с респект и внимание към всяко искане, дори извикано от площада. Но няма да подаваме оставки."

„Това, което се случва на площада, е демокрация. Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство."

"В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят."

"Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат", заяви Дончев.

Последната реплика бе по адрес на прогнози от бившия съпартиец Цветан Цветанов, според когото на нови избори ГЕРБ ще загуби голяма част от подкрепата си. 

Вицепремиерът сам призна, че организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но е имало конкретен повод - приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Става дума за митинга, който ГЕРБ свика и докара симпатизанти от цялата страна с автобуси в петък. Проявата бе организирана на метри от антиправителствения протест, който иска оставките и на министър-председателя, и на главния прокурор Иван Гешев. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция, има сигнали за упражнено полицейско насилие, МВР признава, че е имало сигнали за възможни провокации (но до момента не е казала какво точно е свършила, за да ги предотврати при наличието на предварителна информация - б.р.).

За кадрите с насилие от площада Дончев заяви:

 "Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне."

Той не се съгласи с версията, че въпросният проправителствен митинг е създал предпоставки за сблъсъци. 

На въпрос не е ли притеснително, че протестът говори за свобода и демокрация и запазването им, Дончев посочи: 

"Свободата и демокрацията работят през институции, това е установила човешката еволюция столетия наред. Няма как да има свобода и демокрация без институции и правила. Това, което имаме като резултат, е правителство, президент, други държавни органи, избрани според тези правила."

Протестите се насочват към нас, защото управляваме, ние сме отговорни по дефиниция за всичко, защото управляваме. Имаше и нормални и интелигентни граждани, участващи по своя инициатива в протестите, и това са голямата част, но има и провокатори, смята вицепремиерът. Според него напрежението се подклажда и от "участници в българския политически живот, но призиви отправя от чужбина и г-н Божков".

По думите на Томислав Дончев гражданите имат право да не харесват управлението, но той се надява гражданската енергия да бъде канализирана. По отношение на Румен Радев заяви, че президентът поради малкия си политически опит не знае, че най-лесното е да накараш едни хора да викат срещу други, всеки може да го направи.

На въпрос дали влизат в ситуацията на кабинета "Орешарски", който предизвика сходни по мащаб протести, вицепремиерът посочи, че генезисът на онова правителство и на настоящото е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни той.

Попитан дали ГЕРБ не плаща цена за действията на главния прокурор Иван Гешев - тъй като хората от площада настояват и за неговата оставка, не само за тази на правителството, а и анализаторът, близък до ГЕРБ, Георги Харизанов заяви тези дни, че държавният обвинител е с единия крак в политиката, а не бива да е така, Дончев каза:

"Не мога да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действия на главния прокурор. Не мога да разбера и защо, когато арестуват действащ зам.-министър или министър, всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо", поясни вицепремиерът.

Според Томислав Дончев внасянето на нов вот на недоверие от БСП с тема "корупция", след като такъв вот вече е бил неуспешен, е "политическа нелепица". Той се обяви и против варианти с "експертни кабинети" и прочие формати на управление, в които не е ясно кой носи политическата отговорност.

"Опитът на България е по-скоро негативен с подобни формати", смята вицепремиерът. 

По думите му в настоящия парламент има само една възможна политическа конфигурация на управление и тя е настоящата, която излъчи третия кабинет "Борисов". 

За сюжета "Росенец" и напрежението от събота Дончев е на мнение, че всички участници са извлекли дивиденти - визирайки и "Демократична България" и ДПС, а вреди са нанесени само на ГЕРБ. Намеква само, че ако има някаква отговорност от страна на управляващите, тя е в закъснение на общината - в случая Бургас, да изгради обходен път към плажа, който не минава пред резиденцията на г-н Доган.

"Оцеляването не може да бъде цел, не може да бъде мисия. Аз много се надявам тази разпиляна политическа енергия от площада да се канализира, там да се появи водач или водачи, да се представят конкретни искания. Омразата не е кауза, тя е само отрицание. Доза смирение не е излишна. Целите на правителството са просто да си свършим работата в следващите месеци, изборите - редовните - са след около половин година. Не можем да правим избори, докато на някого му хареса резултатът."