Френски лекари съобщиха за първия доказан случай на вътреутробно заразяване с COVID-19, при който инфекцията се е предала от майката на плода.

Момченцето е направило възпаление на мозъка дни след раждането си, като до това състояние се е стигнало, след като вирусът е преминал през плацентата и преди раждането се е развила инфекцията. Бебето вече се възстановява.

Това е изследване, публикувано в Nature Communications и цитирано от "Гардиън". Лекарите проследяват бебета с COVID-19, за които се подозира, че може да са се заразили в утробите на майките си. Досега обаче учените не бяха състояние да проследят кога точно е било инфектирано новородено.

"За съжаление в този случай няма съмнения откъде е пренесена инфекцията", казва Даниел де Лука, медицински директор на клиниката по педиатрия и неонатология в болница "Антоан Беклер" в Париж.

"Лекарите трябва да са наясно, че това може да се случи. Не е често, това е сигурно, но може да се случи и трябва да се има предвид", добавя Де Лука.

23-годишната майка е била приета в болница на 24 март с температура и остра кашлица, след като е била заразена с коронавируса в края на третия триместър от бремеността. Малко след хоспитализирането ѝ се оказва с положителен тест.

Три дни след като тя влиза в болница, ехографът показва, че е нужно спешно цезарово сечение, за да бъде изваден плодът, като по време на операцията майката е била под обща упойка. Бебето веднага е изолирано в неонаталното отделение и интубирано, защото е било засегнато при общата упойка.

Тестовете на кръвта му и на течност, изтеглена от белите му дробове, показали, че е заразено с коронавирус. Допълнителни изследвания показали, че вирусът се е разпространил от кръвта на майката в плацентата, където той се увеличава и причинява възпалението на бебето.

"Причината, че това досега не е било доказвано, е, че е нужен много материал - кръв от майката, от новороденото, от плацентата, от пъпната връв, от околоплодната течност, а всичко това да се осигури по време на пандемия с непрекъснати спешни случаи е много трудно", обяснява Де Лука.

Имало е няколко случая на новородени, при които е имало подозрения, че се е случило подобно заразяване, но никой не е имал възможност да направи необходимите изследвания, за да ги потвърди.

Най-голямо количество от вируса е открито в плацентата, която е богата на същите рецептори, каквито има и в белите дробове и които вирусът използва, за да нахлуе в човешките клетки.

При раждането бебето изглежда здраво, но на третия ден става раздразнително и започва да се храни лошо. Започва да има мускулни спазми, главата му, вратът му и гърбът му се извиват назад - неврологични симптоми, наблюдавани при някои случаи на менингит. ЯМР показва следи от глиози (заместването на мъртвите неврони от клетките на невроглията, глиози има при инсулт, слез мозъчни кръвоизливи и т. н.).

По времето, когато се ражда детето, през март, все още няма указания как да се лекуват бебета с COVID-19. Лекарите обмислят да му предпишат ремдесивир, но тъй като бебето постепенно започва да се възстановява без помощ, не му прилагат никакво специфично лечение. Резултатите от следващото изследване на мозъка са почти нормални.

"Можете да приемете, че чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Лошата новина е, че в този случай вирусът атакува новороденото и му причинява симптоми. Добрата е, че в края на краищата бебето вече почти се е възстановило. Клинично детето е добре", обяснява лекарят.