Върховната административна прокуратура съобщава днес, че след нейна намеса е спрян строежът на затворен жилищен компекс Nove Homes в кв. "Красно село" - на бул. "Цар Борис III".

Това идва, след като ДНСК и конкретно кметът на Столичната община - посочен изрично, бяха пратени с постановления на прокуратурата във вила "Аглика" на Васил Божков (отделно бе почната и втора тотална проверка на всички строежи във Витоша, включително и неговия), плюс - бе спрян небостаргачът I Tower в центъра. Той е на италианска фирма, но се свързва в публичното пространство с Божков.

Съдейки по името на Nove Homes, едва ли има съмнение на кой холдинг е инвестицията "с цел продажба". Става въпрос за проект за закрит комплекс, разположен зад поредица сгради, намиращи се на локалното платно на „Цар Борис III”, с изглед към Витоша (според рекламната брошура).

Научаваме обаче, че след сезиране от ВАП е трябвало началникът на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) и главният архитект на София да извършат "незабавна проверка на законността".

Констатациите са, че "в инвестиционния проект по част „Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи, без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията".

На база на това:

"ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа."

 

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

След проверка, възложена от ВАП на ДНСК, предстои спиране на строителството на жилищни сгради от „Нове хоумс" АД

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс „Нове хоумс" на жилищни сгради с цел продажба на адрес: гр. София, бул. „Цар Борис III" № 126.

В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изисквания на приложение 2 към чл. 81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи, без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11, м. Славия, гр. София. Предстои издаване и на мотивирана заповед.

Актът е връчен на 14.07.2020 г., за което ВАП е уведомена от ДНСК.