Един от най-големите синдикати в страната - КНСБ, настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв. Целта била напълно постижима, а важността й критична - особено във време на политико-социалната криза, която се разразява в момента. 

В позицията на синдиката се повтаря отново, че според тях недоволството е с корен в наслагваните с години проблеми, които се изострили допълнително през последните месеци на тежка икономическа и здравна криза. В текста можем да прочетем, че "гневът на хората, че очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива на доходи не се оправдават, е разбираем и справедлив".

Припомня се, че независимо от ръста на заплатите през последните години България остава на последно място по стандарт на живот в ЕС, а неравенството в доходите се задълбочавало. Конкретиката - най-богатите притежавали 3 млрд. лв. през 2020 г., а сега - над 23 млрд. лв. 

"Конфедерацията винаги е заставала и ще застава зад всеки стремеж и борба за достоен труд, по-високи доходи и работни заплати. Подкрепяме всеки, който протестира за това. Подкрепяме справедливото социално недоволство, всички усилия за по-добър живот и европейско развитие на страната", заявяват от синдиката.

Как точно ще се достигне до исканите нива на заплати - синдикатът не уточнява, но пък продължава кампанията си за отмяна на плоския данък, който "задълбочил неравенствата и от "стимул" се е превърнал в спирачка на пазарната конкуренция и растежа". Препоръката - прогресивно данъчно облагане.

Накрая синдикатът призовава за мирно протичане на протестите и недопускане на каквото и да било насилие.