Готова е новата оценка на използваните от ЦСКА-София бази - стадион "Българска армия" и Панчарево. Тя възлиза на 23 310 700 лв., съобщи спортният министър Красен Кралев.

Това е с около 9 млн. по-малко, отколкото при предишното оценяване, обявено в края на март - 32 274 900 лв. Тогава клубът обжалва с аргумента, че стойността е завишена с 10 милиона и претенциите му в огромна степен са уважени.

Така вече не би трябвало да има пречки за учредяване на ново търговско дружество, наречено "Спортни имоти Българска армия АД". В него влизат държавата чрез "Сердика спортни имоти" и ПФК ЦСКА-София ЕАД с посоченото дружество "Арена ЦСКА" ЕООД. Те участват с равни вноски и права, като клубът на Гриша Ганчев трябва да внесе 23 310 700 лв.

Това е причината "червените" да негодуват от първата оценка за 32,2 млн.

Целта е изграждането на нов стадион на мястото на настоящия в Борисовата градина. Създаването на съвместно дружество бе решено през миналата година, след като ЦСКА-София заяви, че не може да се покрива вноските по договора за концесия. И поиска помощ от премиера и Столична община за арената в центъра на София.

"Предстои подписването на учредителните документи на дружеството и внасянето им за вписване в търговския регистър, както и изчистване на задълженията за двата имота към държавата.

Едновременно с учредяване на новото дружество „Спортни имоти Българска армия“ АД се прекратяват и наемните отношения между „Сердика спортни имоти“ ЕАД и „ПФК ЦСКА“ ЕАД за двата имота, добяви Красен Кралев. - В следващите дни предстои среща между заинтересованите страни, на която ще бъдат уточнени всички детайли във връзка с провеждане на описаните по-горе процедури, както и обсъждане на конструктивни идеи за бъдещо развитие на новото дружество и проекта за цялостната реконструкция и изграждане на нов спортен обект."

Ако всичко върви по план в споразумението между ЦСКА-София и държавата, реконструкцията може да започне още тази година или през следващата, стига да бъдат осигурени средствата. "Червените" представиха няколко проекта за новия стадион "Българска армия".