Двата джипа "Туарег" 3-та серия - по 421 коня едва ли е тайна за кого ще отидат... 

Да, именно тези коли заедно с още 8 седана и един бус - част от обществена поръчка, отново насочиха тези дни вниманието към т. нар. Бюро по защита към главния прокурор. 

Парите за поръчката - общо 977 067 лв. без ДДС така или иначе ще бъдат дадени на "Порше БГ" ООД. Дето се казва - със здраве да си ги ползват.

Последната новина от заседанията на ваканцуващата в момента Прокурорска колегия пък бе, че одобри разкриване на още 12 нови щата за въоръжени до зъби бойци към Бюрото по защита. Необходимостта за увеличаване на бройките е обяснена с нарастващия обем работа по организацията и осъществяването на специална защита.

Но да беше само това - както казват бабите: с мед да ги намажеш... 

Що е Бюро по защита и за какво се бори?

Всъщност по-коректният въпрос би бил - на кого служи?

Под одеждите на конспиративност, нужна за да се води успешно борбата с корупцията (Гешев нееднократно е казвал, че в провинцията "всички се знаят"), създаденото още в началото на новия век като Бюро за защита на свидетели укрепна кадрово, финансово и като правомощия. През 2013 г. преминава изцяло под шапката на главния прокурор (дотогава е при предшествениците на - пази, Боже! - Данаил Кирилов), променя името, но най-вече и целите си.

А вече бръмчи и с буркан - със специален режим на движение.

Все по-често на снимки от акции започнахме да виждаме, че субектите биват извеждани не от полиция или ГДБОП (пряката според закона "ръка" на Специализираната прокуратура, която пък пряко би трябвало да се занимава с "високата корупция"), а от БЗ. На първа линия вече е Бюрото - създадено уж да пази свидетели.

Същото стана и при щурмуването на Президентството - операцията, която преценено или не, вбеси обществото срещу собствената му прокуратура, и в голяма степен го изкара на улицата. 

Задържане на бившия зам.министър Красимир Живков по т. нар. афера с боклука.

Бюрото откровено се оказа спецструктура за проникване и задържане на лица, нищо че неговият принципал - за разлика от министра на вътрешните работи - не дължи публична отчетност на никого (е, освен на ВСС, но това звучи направо пародийно, б.р.).

Остава се с впечатление, че някой мисли няколко хода напред, защото последните наистина драстични промени в статута на БЗ са от 2018 г. - точно към края на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров, когато вече някъде вероятно е било известно и кой ще е заместникът му.

В годишния доклад за 2019 г. на прокуратурата пише, че Бюрото е обезпечило сигурността на 27 лица по 14 дела. 10 от лицата са били в чужбина. Към 31 декември 2019 г. структурата пазела 20 лица по 10 дела за защита, от които на територията на чужди държави пребивавали 8 защитени лица по 4 дела за защита. Като лична физическа охрана Бюрото работило за 7 лица по 4 дела.

Всичко, свързано с детайли по бюджетирането, личния състав и другите екстри обаче е секретно. През 2018 г. четем, че Сотир Цацаров е обявил обществена поръчка за 3 млн. лв. за модернизация на комплекс от сгради близо до затвора в София. Обяснението бе, че те са именно за Бюрото по защита.

В интервю неотдавна пред приятелски настроения към прокуратурата в. "24 часа" шефът на бюрото Росен Тодоров отказа да сподели дори къде им е централата.

Тук интересната новина е, че според източници на Клуб Z свидетелите, които са обект на охрана от БЗ, допреди няколко седмици на територията на България бяха общо около 6 души.

Простичко е да се запита човек - за какво тогава е целят този ресурс?

Бюрото по защита обаче няма пресцентър. Там въпроси не се задават. А и няма смисъл да се пита колко са охраняемите свидетели.

Когато законът се прекроява по мярка

Какво четем в чл. 5 на изцяло модернизирания през 2018 г. Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

"Мерките по специалната защита са задължителни за всички органи на държавна власт и местното самоуправление, както и за всички юридически и физически лица.

При изпълнение на специалната защита Бюрото по защита може да иска съдействие от всички органи, което не може да бъде отказано."

Т.е. - всички дават съдействие на теб.

А чл. 13 гласи:

"Контролът върху дейността на Бюрото по защита се осъществява от главния прокурор."

Точка.

За сравнение - макар и синекурно и символично (показа го показното снемане на охраната на Лютви Местан по заповед от "Сарая"), все пак триумвират от институции решаваше как и спрямо кого да действа Националната служба за охрана (НСО). При това назначени от различни властови центрове - правителството и президента. А министърът на вътрешните работи най-редовно трябва да дава обяснения и пред Народното събрание - например на питания на опозицията.

При Бюрото по защита тези дребни подробности са избегнати.

Ето обаче какво е записано в правомощията на тази "самостотелна организационна структура при главния прокурор":

"... довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор;

... охранява и обезпечава провеждането на действия по разследването, когато това е разпоредено от главния прокурор;

... организира и осъществява охраната на прокурори и следователи... 

... получава от Министерството на вътрешните работи, от Държавна агенция "Национална сигурност" и от други държавни органи информация, свързана с изпълнението на функциите си.

... Бюрото по защита изгражда, поддържа и съхранява база данни за лицата, на които е предоставена специална защита, в съответствие с изискванията за защита на личните данни."

Освен това "Гражданите и длъжностните лица са длъжни да оказват съдействие на служителите от Бюрото по защита при изпълнение на техните задължения, включително да им предоставят сведения и документи...".

Казано просто, Бюрото има пълно право да получава данни, в т.ч. от МВР и ДАНС, и пълен съпорт и не дължи на никого да дава нещо. Така пише в закона...

Тези спецструктура дори има право да създава фалшиви лични данни на служителите си. "Допълнителните възнаграждения за специфични служебни дейности" и дори видът на служебните им карти и отличителни знаци се определят единствено от - познахте - главния прокурор.

Публична тайна е че Бюрото - както и неговият шеф са бивши кадри, изтеглени от НСО.

Мнозина обаче обръщат внимание, че служителите на структура,която е под шапката на (в случая) Румен Радев, да са навсякъде с теб - да наблюдават и присъстват на всичките ти срещи, може би не за всеки главен прокурор е приемлива идея... Ако се съди по създаващото се меганещо между Жандармрията и СОБТ- явно и за изпълнителната власт!

Още по-иронично настроените напомнят, че в доскорошния самообявил се за халифат ИДИЛ всеки локален главатар е имал вярно до смърт звено от бойци, готови да действат, без да обсъждат командите. Такива практики има назад още при царете и римските императори, общото между тях е, че би трябвало да са отпаднали преди векове.  

А що се отнася до модела "Туарег" - тайна няма. Просто откровена приемственост като в най-добрите сюжети на Марио Пузо... 

В "Туарег" се возеше Сотир Цацаров, макар да използваше далеч по-скромното първо поколение на джипа.

Гешев в Галиче в началото на мандата си през януари 2020 г. Туарегът е в горния ляв ъгъл.

С "Туарег" се появи Гешев още на първите си - станали впоследствие "маркови" - визити по селца и паланки, арена на битови престъпления. Стана ясно обаче, че вече е предпочел най-актуалните генерации на германския производител.

Е, сега ще си има още по-нов.