Международният валутен фонд (МВФ) е пренебрегнал собствените си изследвания и е дал прибързани съвети на големите държави да ограничават бюджетните си разходи след финансовата криза, съобщи Ройтерс. Това показва доклад на службата за вътрешен одит на организацията.

Базираната във Вашингтон организация, загрижена заради високите дългове и фискални дефицити, натисна страни като Германия, Япония и САЩ да свиват бюджетните си разходи в периода 2010-2011 г., още преди икономиките им да са се възстановили от кризата. В същото време Фондът е пропагандирал разхлабена монетарна политика за да задържи растежа и да стимулира търсенето в развитите държави, като не е препоръчвал това да се прави в развиващите се пазари.

Според вътрешния одитор МВФ трябва да е знаела, че комбинацията от затегната фискална политика и експанзионистична монетарна политика е слабо ефективна за ускоряване на растеж след криза.

През 2012 г. МВФ призна, че е подценил ефекта от бюджетните съкращения върху растежа и е препоръчал по-плавна редукция. Но според одитора собствените изследвания на организацията са показвали тази връзка и преди кризата.

Докладът препоръчва МВФ да придвижи предложените още от 2010 г. реформи, за да увеличи финансирането си и да предостави по-голямо участие в процеса на развиващите се икономики. Реформите се проточиха, защото американският Конгрес още не ги е ратифицирал. Но заради забавянето МВФ зависи от временни или двустранни заеми за 70% от кредитния си капацитет и остава уязвим при евентуална бъдеща криза.