Националната служба за охрана (НСО) е приключила проверката по случая с нейни служители на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк „Росенец“ при опита за акостиране на Христо Иванов и негови съратници.

Гардовете, които първоначално бяха пазени за това дали са служители на НСО, ще бъдат наказани, но дисциплинарните мерки ще бъдат съобщени в началото на другата седмица, каза пред Клуб Z говорителят на службата Веселин Нинов.

Преди близо месец активисти на „Демократична България“, водени от Христо Иванов, направиха опит да плажуват на „Росенец“, но бяха спрени от въоръжени гардове и изтласкани към водата.

Последва масова акция, при която граждани посетиха обществения парк, а симпатизанти на ДПС организираха жива охрана на почетния председател на партията Ахмед Доган. Оказа се, че в деня на гражданския десант НСО е поискала различни институции - МВР, Военноморските сили, "Морска администрация" и др., да се забрани достъп по море, а и по суша до парк "Росенец", където се намира летният сарай на Ахмед Доган.

Това първо бе съобщено от премиера Борисов, а след това президентът Румен Радев поиска заповедта да бъде отменена и настоя за оставката на шефа на НСО. 

Скандалът с държавната охрана на Доган, а и на депутата от ДПС Делян Пеевски, доведе до оставката на началника на службата ген. Красимир Станчев. А в деня, в който премиерът Бойко Борисов обяви, че ще поиска от междуведомствената комисия да свали гардовете им, двамата обявиха, че доброволно се отказват от услугите на НСО.