Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всеки народ си заслужава управниците. Тази сентенция е един от лозунгите на протестиращите. Чрез нея те критикуват онези, които предпочитат да не участват пряко в протеста.

Всеки народ си заслужава обаче и протестиращите.

Всички протести в България в годините на прехода разпиляваха обществена енергия и в крайна сметка бяха недовършени. Може би затова и преходът ни си остана недовършен. Този протест също пилее енергия и най-вероятно също ще си остане недовършен.

Недовършената работа е много характерна за нас, българите. През Средновековието сме били на две морета, а понякога и на три, но така и не сме построили флот. В по-ново време завладяхме цяла Тракия и пак излязохме на второ море, но войските ни я напуснаха, преди тя да стане окончателно наша, за да завладеят и Македония. И сега нито Тракия, нито Македония. Справянето с коронавируса и него не довършихме. Добре го започнахме и после се провалихме, като за този провал не само правителството е виновно.

Протестът ще остане недовършен, защото най-вероятно ще приключи след оставката на Бойко Борисов. А по-важното е оставка да подаде Иван Гешев.

Протестът ще остане недовършен, защото едва ли ще продължи до промени в Конституцията, които да отменят текста, според който половината Висш съдебен съвет се избира от парламента.

Протестът ще остане недовършен, защото, вместо да щурмува Съдебната палата, както бе щурмуван парламентът през 1997 г., блокира Орлов мост.

Протестът ще остане недовършен, защото притежателят на фасадната власт ще бъде сменен, но реалната ще си остане зад кулисите в ръцете на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Протестът ще остане недовършен, защото протестиращите имат огромни пропуски в своите искания. Смяната на модела, по който се управлява България, минава през мажоритарен вот или поне през силен мажоритарен елемент, както и през електронно дистанционно гласуване. Мажоритарният вот ще отнеме власт от партийните централи и ще даде власт на избирателите. Електронното дистанционно гласуване ще приобщи към изборите избиратели извън ядрото и периферията на партийните електорати. На референдуми над 2,5 млн. избиратели поискаха мажоритарен вот, а близо 1,9 млн. електронно дистанционно гласуване.

Недовършена ни е демокрацията като цяло. Ако в подкрепа на "Брекзит" бяха гласували такъв огромен процент от британците, то Великобритания вече не просто щеше да е напуснала ЕС. Направо целият остров щеше да е отплувал към Карибския басейн. У нас обаче един месец протести и нищичко не се казва за мажоритарния вот. При това от хора, имащи претенциите да се демократи. Електронното дистанционно гласуване се прокрадна в лавината от приказки, но така и не стигна до челните места в ранглистата с искания на протестиращите.

Приказките, че българинът е прекалено търпелив, дори овчедушен, не са съвсем верни. Но хаотичността и неспособността за консолидиране продължават да ни мъчат. Все още има шанс този протест да се окаже изключение от правилото. И да довърши работата, която започна.

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Всеки народ си заслужава и

Всеки народ си заслужава и журналистите...

:)

"Малка група хора, подплатена с финанси, симулира граждански протести" Това е истината и за Бойкикиев, и за "Отровното трио", и за Радев... ОСТАВКА - https://www.peticiq.com/198975
 's picture

godo1952

Калин

Всеки народ си заслужава протестиращи като Бойкикев, провален политик, който не е ясно какво работи. Заслужава си протестиращи като депримираната отвсякъде Мая Манолова, мазния медиен шмекер Бабикян, Минеков, чиито баща е осеял страната с паметници на комунистически главочи, всякакви червени утайки търсейки начин да се присламчат към властта. Разбира се, подкрепяни от Васил Божков,и насъсквани от един случайник президент, назначен от Решетников, който реши, че може да размахва юмрук и да иска и оставката .на папа Франциск. Това и селски кмет няма да го направи. Хапката с оставката на главния прокурор много, ама много ще му приседне. Гешев не е кмет на с. Славяново.
 's picture

smarf

gogo 1952

Всеки народ си заслужава управляващите. Простата , цинична, крадлива мутра начело на държавата, олигофрените зад него в МС, безгласните селяндури депутати на партията му, простата кърджалииска п@тка начело на НС, острието на партийната мисъл Деса Тъпото и законотвореца Барни Ръбъла,, милиционера с каскета жалък пазител на мафията.....Всичките комунистически издънки. Да не съм забравил някой? Аааа..калинките , които щъкат без глави, но с чанти колкото годишната пенсия на някоя гласувала за тях овчица и разбира се зомбираните посер....ци пускащи бюлетинката за тази глутница . Кеш енд кери? Найс?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

мажоритарният вот

надежда на наивници.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Точно в десятката!

Задължително е да имаме МАДЖОРИТАРЕН ВОТ както научаваме напоследък. Електронно гласуване във Фейсбук и у форумчето на Клубз-а. Cheers! █▀▀ █──█ █▀▀ █─█   █──█ █▀▀ █▀▀█ █──█ █ █▀▀ █──█ █── █▀▄   █▄▄█ █▀▀ █▄▄█ █▀▀█ ▀ ▀── ─▀▀▀ ▀▀▀ ▀─▀   ▄▄▄█ ▀▀▀ ▀──▀ ▀──▀ ▄
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

БOЙKИKEB ДA ГO ДYXA

БOЙKИKEB ДA ГO ДYXA

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.