От изявление на лидера на ДБ Христо Иванов днес стана ясно, че той е извикан на разпит, след като публично внесе в Съдебната палата сигнал за разговора, станал известен като "Лесно е да си прост".

Според Иванов в записа се съдържат данни за тежка търговия с влияние и репресии с участие на държавни органи между Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев на прословутите срещи при премиера всяка сряда при мандата на предишния главен прокурор.

Внасянето на сигнала, адресиран "до всички прокурори", стана преди 5 дни - на 3 август.

Днес Иванов е призован и разпитан по досъдебно поризводство - защо е изцапана с петно Съдебната палата по време на изявлението му отпред.  Това разказа на излизане от сградата на СДВР самият Иванов.

Христо Иванов разказа на излизане защо е бил извикан в СДВР. Стопкадър от фейсбук

Официална позиция на прокуртурата засега няма. Но вместо нея "24 часа" съобщи, че става въпрос за разследване на хулиганскки действия - когато маскирани лица мятали боя по Палатата, по време на мероприятие на Иванов.

Според неговите думи днес Софийската районна прокуратура се е самосезирала и вече спуснала нареждане на разследващите полицаи от СДВР - за това, че на 3 август, когато е внесъл сигнал във връзка със записа на Борисов,... 

"... прокуратурата забелязала, че на фасадата на Съдебната палата има и петно боя. Сезирала се е за петното червена боя, но не и по сигнала, който аз внесох", отбеляза политикът.

Затова и в супер съкратени срокове са го повикали по въпросното досъдебно поризводство - "дали знам нещо как се е появило това петно".

"Но за по-голямото петно с името Иван Гешев прокуратурата не се сезира", каза той.

Иванов припомни, че преди сегашния сигнал, който касае и Гешев, подадоха включително до ВСС друг само срещу него и то пак до "всички прокурори". Той бе, че е наредил и допуснал публикуването на материали добити със СРС, което е престъпление.

"Нито по този сигнал, нито по този (новия) имаме реакция. А търсим ЕДИН прокурор, който да се сезира за действията на главния прокурор, защото нали КС каза, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор", каза Иванов в светлината на скорошното тълкуване на Конституционния съд.

Той иронично отбеляза, че са им изискали да донесат на диск запис от фейсбук излъчването му, което и направили, защото "съдействат на институциите".

"Но си задавам въпроса кога прокуратурата ще забележи голямата картина. А, че някой е нацапал фасадата на Съдебната палата очевидно е много по-малък проблем", заяви Иванов.

Клуб Z припомня, че по повод изтичащите системно снимки, аудио и видео записи с фигури и гласове приличащи на премиера, досега има още едно досъдебно производство - по члена за незаконно добиване и съхранение на СРС. Не е известно да е образувана проверка за съдържанието им.