"Демократична България" подава сигнал до Специализираната прокуратура можела ли е изобщо ТЕЦ-Варна да осигурява студен резерв, както и за действия на държавата по предоставяне на пристанището. Това съобщи на фона на топлоцентралата с мажоритарен собственик Ахмед Доган съпредседателят на обединението и лидер на "Да, България" Христо Иванов. 

Според информация на извънпарламентарната коалиция ТЕЦ-Варна получава лиценз си за опериране на газ чак през юни, което според Иванов значи, че преди това, ако изобщо централата е била в състояние да произвежда ток при нужда, това трябва да е ставало от въглища. Той се усъмни, че държавата е плащала за студен резерв, какъвто на практика не е можело да бъде осигурен. Припомни също, че ТЕЦ-Варна е глобена с 2 млн. лв. заради непокриване на ангажименти. 

Припомняме, че през последните 2 години ТЕЦ-Варна участва в търговете на ЕСО за осигуряване на студен резерв и се класира на тях, като в един от случаите държавната ТЕЦ "Марица изток-2" се отказва от своя дял и участие в търг, без да е съвсем ясно и до ден днешен защо е взето подобно решение.

Договорът на топлоцентралата на Доган изтече в края на юли, а държавата в лицето на министърката на енергетиката Теменужка Петкова и депутатите от ГЕРБ взеха политическо решение да "предотвратят" ново явяване на ТЕЦ-Варна на търг за студен резерв, като... отмени провеждането на търгове въобще.

Със спешни и спорни промени в Закона за енергетиката се реши до догодина, когато се очаква да влезе в сила нов механизъм за гарантиране на стабилността на енергийната система, студеният резерв да е за държавната въглищна централа, която е в окаяно финансово състояние, като министърката със заповед ще разпорежда кога има нужда от мощности. 

Освен че сезира прокуратурата, "Демократична България" иска и Министерството на енергетиката да направи спешна проверка на състоянието на ТЕЦ-Варна, за да установи дали централата е можела да осигури този студен резерв, за който имаше договор.

"Ние искаме моментална оставка на министър Теменужка Петкова, тъй като си е затваряла очите", декларира Иванов. 

Вторият казус, който той постави, е отдаването на "Пристанище Варна".

"Практически д-р Доган си е купил пристанището със съдействието на държавата, заяви той, но заяви, че концесионна процедура за това няма. - Харизването на държавната инфраструктура става на база рамково споразумение."

Очаквайте подробности.