"Решенията" на Борисов са безотговорно и несериозно отношение към иначе важните и трудни дебати за конституционни промени. Темата за нова българска Конституция не може да бъде дъвка за уплашени политикани в затруднение. Отговорът на институционалната, здравната и социално-икономическата криза не може да бъде даден в панически опити за оцеляване:

1) ВНС се свиква на база на проект за Конституция, изготвен и одобрен от редовното НС. Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект, а 44-тото НС, което единодушно избра сегашния ВСС и прие десетки законопроекти, които циментират статуквото, да го одобри.

2) Нова българска Конституция трябва да отразява, на първо място, новия консенсус в обществото и на второ - но не по важност, таланта и усилието на най-добрите български юристи. Партия ГЕРБ и 44-тото НС са напълно негодни да покрият и двата критерия.

3) Обществото ни - както самият Борисов неведнъж правилно отбеляза - има спешни и неотложни задачи, свързани с пресрещането на здравната криза, преодоляването на икономическта депресия, стратегическото инвестиране на средствата по NextGenerationEU и Зелената сделка и съответните дълбоки реформи в енергетиката, земеделието, индустрията, образованието, здравеопазването, околната среда.

4) Нова Конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо - Бай Тошо - Бай Кой". Тя трябва да бъде дело на успешно ново поколение, а не на провалени ченгета.

5) Най-сетне - очевидно е, че в обществото има изцяло нови насторения и разположение на силите в политиката. Абсурдно е досегашното изчерпано мнозинство да остави в наследство поредното юридическо недоносче.

В заключение: Нека въобще не се хващаме на тази въдица. Борисов не предлага обществени промени, камо ли "рестарт", а поредни селски тарикатлъци. Е, този път се надявам, че няма да минат.