Професорка от елитното Централно партийно училище в Китай остро осъди лидера на страна Си Цзинпин, като го обвини в "убийство на държавата" и обяви, че мнозина искат да напуснат ККП, предаде "Гардиън".

Цай Шия доскоро преподаваше в училището за висши служители. В понеделник обаче беше изключена от партията, след като през юни изтече онлайн запис, в който тя критикува генералния секретар на Комунистическата партия.

Училището обясни в официално изявление, че Цай е отправила коментари, които "вредят на репутацията на страната" и са пълни със "сериозни политически проблеми".

В първото си интервю за англоезична медия след експулсирането си от страната Цай заяви пред "Гардиън", че е "щастлива, че е прогонена".

"При режима на Си Комунистическата партия на Китай не е сила за прогрес на Китай. Всъщност тя е пречка за напредъка на Китай", обяви тя. "Вярвам, че не съм единствената, която иска да напусне тази партия. Повече хора биха искали да се оттеглят или напускат тази партия. Възнамерявах да напусна партията преди години, когато нямаше повече място да говоря и гласът ми беше напълно заглушен".

Коментарите идват от човек, който доскоро е бил твърда част от политическия елит. Няколко от видните лидери на страната като Мао Дзъдун, Ху Дзинтао и Си Цзинпин са били начело на Централно партийно училище. 

Професорката не е първият функционер, който да се изправи срещу режима. През февруари 2020 г. китайският индустриалец Рен Жицян пише критично есе срещу Цзинпин заради пандемията от COVID-19 и на 12 март изчезва безследно. На 7 април става ясно, че е съден заради "сериозно нарушаване на закона и дисциплината", а на 23 юли официално е изключен от ККП.

Цай говори пред "Гардиън" още през юни, когато записът бе публикуван. Тогавата тя определи Си за "враг" на света, като изявлението й получи голям отзвук в страната и партията, където подобни трансгресии не се толерират и са много редки.

Професорката, която първоначално помолила интервюто от юни да не бъде публикувано от страх за живота на семейството си, обяви, че вече е готова да говори.

"Вече имам много повече свобода. Отговорна съм само пред собствената си съвест и принципите си", увери тя.

Тя разкри, че в партията има масово противопоставяне срещу лидера на Китай, но малцина се осмеляват да говорят от страх да не получат за награда разследване за вътрешна партийна дисциплина или обвинение в корупция. В тази среда на "неограничената власт" на Си и задържането на всички основни решения докато не бъдат одобрени на най-високо равнище, често се стига до грешки, като например при боравенето с огнището на COVID-19, обяснява Кай.

На 7 януари е публикувана реч на Си Цзинпин, в която става ясно, че той е наясно с появата на епидемията.

"Ако той знаеше на 7 януари, защо беше нужно да чакаме до 20 януари да обяви огнището? С други думи, фактът, че хората прикриваха новините от него, е резултат от системата", разказва Цай. "Но когато разбра за ситуацията на 7 януари, той не я направи публично достояние е не мобилизира ресурси. Не трябва ли той да носи отговорност?"

Цай, която казва, че е искала да напусне партията още през 2016 г., тъй като пространството за дискусии в рамките на партията драстично се било свило, също обвинява Си за международните проблеми на страната.

"Когато никой не може да му се противопостави, това означава, че силата му е неограничена", каза тя. "Той направи света враг. Вкъщи всички тези големи въпроси са оставени на него за решаване. С други думи, независимо дали става въпрос за вътрешен или международен въпрос, е много трудно другите да го ограничат. Неизбежно е да бърка с преценката и решенията си. Това е порочен кръг. След като е взето грешно решение, резултатът не е добър. Но тези по-долу се страхуват твърде много да му кажат и грешни решения продължават да се вземат, докато ситуацията не излезе извън контрол. В този порочен кръг няма начин да се предотврати плъзгането на страната към бедствие". 

Според Цай недоволството в партията е широко разпространено, особено сред нейното поколение, както и сред служители на по-високо ниво, които се появяват в партията по времето на реформите в Китай при Дън Сяопин и в по-късни години, когато Китай напълно се интегрира в световната икономика след влизането в Световната търговска организация през 2001 г.

"Тези в партията са преживели последните 20, 30 години и разбират коя посока е правилна и коя води до задънена улица", каза тя. "Ние сме група от кадри, които започнахме да работим след реформата и отварянето. Затова на всички е ясно какво се случва. Много от моите добри приятели, които научиха за прогонването ми, се веселят. Те смятат, че това е добро нещо".