"Длъжни сме да съберем доказателства по определения от закона ред. За да инкриминираме банкнотите и кюлчетата, трябва да сме категорични, че банкнотите са истински, а кюлчетата са от благороден метал."

Така отговаря прокурор Боряна Бецова от СГП - на въпрос в интервю на "24 часа" днес - как може да се установи дали парите и златото в шкафчето на снимки, наподобяващи спалнята на Бойко Борисов, са истински. Тя заявява, че за да има разследване, за експертизата "е необходимо физически да имаме тези банкноти и кюлчета".

"Трябва да кажем колко са. Във всички случаи те трябва да бъдат предоставени физически на експерта, за да даде заключение. Разбирате, че само по снимки вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е)."

Прокурорката, известна с дела срещу Христо Бисеров и Иван Данов, прекратена проверка срещу Делян Пеевски и др., напомня:

"Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински."

Не става ясно обаче защо разследващите не предприеха действия по претърсване в правителствената вила, нито пък разпитаха министър-председателя, който влезе в обяснителен режим и дори обвини президента, че тайно го снима с дрон, отбелязва по повода "Сега"

Клуб Z напомня, че прокурор Боряна Бецова бе обект на ожесточена ( и често - наложителна) отбрана от ръководството на прокуратурата - още при Сотир Цацаров и стария ВСС, а сега и при Гешев. Тя стана ябълка на раздора, когато бившият френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан  попита саркастично каква ябълка е - това последва изказването му през 2015 г., че в нашата съдебна сисетма има "гнили ябълки".

Тогава я защити Цацаров, а посланикът стана мишена едновременно на всички т. нар. медии от "корпулентния кръг".

Буквално преди дни прокуратурата - въпреки изцяло смененото й ръководство - написа остра декларация срещу "Свободна Европа", затова че си позволи да напише материал, че Бецова е от тримата прокурори, които трябва да направят проверка на историята със записите и нощните шкафчета на премиера Борисов.

Това става, при положение че досъдебното производство, което беше образувано чак на 29 юли - въпреки че въпросните компромати изтекоха много по-рано - се води единствено по члена от НК, че без надлежно разрешително е използвано специално техническо средство за събиране на информация.

"Това не означава, че разследването е ограничено само и единствено в рамките на този текст. Ще бъдат изяснявани всички обстоятелства - кога са направени снимките и записите, истински ли са и т.н.", разяснява сега прокурорката.

По думите й -  все още се очаква експертиза на публикуваните фотоси, която да покаже дали са истински и кога са правени. Вторият въпрос, който стои пред разследващите, е кой ги е правил. "Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенистите и др. При толкова много хора задачата ни става двойно по-трудна", категорична е прокурор Бецова.

Премиерът Бойко Борисов също ще бъде разпитан. Обаче...

"Прокурорите, които работят по дадено дело, виждат нещата различно от повечето хора, които не са юристи. Гражданите казват: “Ето парите и кюлчетата злато. Те са в шкафчето на Бойко Борисов, значи са негови”. Прокурорите обаче трябва да анализират всичко и от правен аспект и да дадат отговори на ред въпроси", смята Бецова.

Тя отговаря и на следния забележителен въпрос на "24 часа":

"Подобен тип проверки обикновено завършват с прекратяване поради липса на доказателства - може ли отсега да предвидим, че и това разследване ще приключи по същия начин?"

Отговорът гласи:

"Никога в началото на едно производство не може да се каже какъв ще е краят. Това е процес, ще направим всичко възможно да установим фактите."