"Проверка на СГП (Софийска градска прокуратура - б.р.) по заповед на Апелативна прокуратура не е установила нарушения при използване на случайното разпределение на преписки и дела, включително тези, разпределени на прокурор Боряна Бецова."

Това гласи лаконичният отговор, изпратен от Висшия съдебен съвет до сайта "Биволъ". Оттам зададоха на кадровиците на Темида следните детайлни въпроси:

- Колко прокурора от СГП имат разпределени дела, засягащи лица на висши властови позиции: депутати, министри, шефове на агенции за последните 3 години?

- Колко прокурора са участвали в случайното разпределение на медийно известните сигнали срещу Делян Пеевски, срещу активисти на "Протестна мрежа", срещу министър Иван Данов и делото срещу Христо Бисеров, всичките разпределени на прокурор Боряна Бецова от СГП?

- Ако прокурор Бецова е поела проверката срещу министър Иван Данов от друг прокурор, какви са причините да бъде избрана точно тя? Имало ли е случайно разпределение, или Бецова е била посочена служебно. От кого?

- С какъв софтуер се разпределят прокурорите в СГП?

На 4-те въпроса от общо 104 думи, с посочени конкретни случаи, отговорът е съвсем кратък. Преведен на "прост език", трябва да се чете така: "Апелативна прокуратура провери Градска и няма нарушения - всичко е ок".

От "Биволъ" пищат още, че са настояли в сигнала си да бъдат публикувани протоколите от посочените по-горе разпределения в СГП.

"Видно от отговора, всички подробности около разпределението на делата в СГП, включително и използвания софтуер, са засекретени", заключават колегите. 

За разлика от случайното разпределение на делата в съдебна фаза, произволният жребий при преписките и делата в прокуратурата не е на фокуса на общественото внимание.

"Евентуалната му манипулация, както и служебните замествания, дават значителни възможности за оказване на политическо влияние – повдигане на обвинения срещу неудобни лица или прекратяване на преписки срещу „наши хора“, пишат от "Биволъ".

От сайта ще поискат от Апелативна прокуратура гр. София резултатите от проверката на разпределението на делата в СГП по реда на ЗДОИ.

Прокурор Бецова неволно стана известна, благодарение на един кратък туит на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Боряна Бецова каква ябълка е?", написа дипломатът в профила си в Туитър на 26 февруари, когато се разбра, че тя работи по сигнал срещу "Протестна мрежа".

Прокуратурата реагира остро още на другия ден:

"Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения. Тя е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела", написаха от държавното обвинение.

На 26 май Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу "Протестна мрежа" по сигнал на издателя Недялко Недялков поради липса на данни за извършено престъпление.