"Преди два месеца България беше приета в ERM II. Това означава, че след две години ще бъдем в еврозоната. Правилата за функциониране на финансовата система тогава ще бъдат различни. Всеки път когато у нас се въвеждат правила извън обсега на местните играчи, така да ги наречем, има някакви сътресения. Така беше и при влизането ни в ЕС, и с въвеждането на валутния борд. Затова трябва да започнем диалог накъде искаме да върви страната ни."

С тези думи бившият ни първи дипломат и министър на отбраната в предходните правителства "Борисов", днес специален пратеник на ООН за Близкия изток - Николай Младенов, опита да обоснове в ефира на Нова тв нуждата от диалог по предложената от ГЕРБ идея за нова конституция. Такъв обаче в момента се отказва - и от останалите партии в парламента (с изключение на управляващата коалиция "Обединени патриоти"), и от "Дондуков" 2.

По думите на Младенов в момента дебатите са "истерични". 

"Проблемите, които страната ни има, са сериозни, трябва да се успокоят дебатите и да се подходи конструктивно. Аз смятам, че те трябваше да започнат много отдавна. Мисля, че всички трябва да се възползват от факта, че темата е вкарана в обществения ред. Да не се пропилява, да седнат на една маса и да видят накъде отива държавата ни. Политиката увлича в ежедневни въпроси - сега имаме шанс да погледнем малко дългосрочно накъде отива държавата ни. Ако не проведем този диалог сега, не знам след колко време ще можем да го проведем отново", обобщи бившият външен министър.

Той направи паралел с Близкия изток по отношение на липсата на диалог между институциите (правителство и президент у нас са в, меко казано, война). 

"Когато правителство и президент спрат да си говорят, когато се размахват юмруци, когато има протести и контрапротести - ситуацията е притеснителна. Затова да седнем на една маса, но това да стане по спокоен начин. Ако не стане по спокоен начин, дали има или няма избори, политическата криза ще продължи.

В Близкия изток съм видял цената на това една държава да изпадне в институционална криза. И ме притеснява, като виждам такива заплахи за собствената си страна."

Наскоро той лансира тезата за двукамарен парламент. А днес предложи да се помисли дали не трябва бъдещите министри първо да са били избрани за депутати - за да се носи ясна политическа отговорност, както и да не късали връзката с избирателите си.

Младенов попита и "какво стана с протеста на младите", като допълни, че и при този протест, както обикновено се случва, има хора, които се опитат да го "яхнат".

"Ако погледнете самото начало на протеста - това, което наистина ме зарадва в първите дни - са едни хора, които аз не познавам, хора, които моето поколение не познава, млади хора, които наистина искат промяна в страната ни. Много от исканията им са изключително смислени и те трябва да бъдат обсъдени и реализирани."

В момента обаче Младенов не виждал тези хора, като даде пример със "сбиването" пред румънското посолство. 

"Българската политическа култура не обича черепи, ковчези, кости, черни бесилки, сблъсъци и т.н. Всеки път, когато някой се е опитал по този начин да ангажира общественото внимание, е сбъркал и реакцията е била обратна.

Във всеки един протест има провокатори и такива, които искат да подменят обществения ред на тези, излезли с легитимни искания. Това са тези, които говорят за промяна, но имат нужда само от подмяна", посочи още бившият ни първи дипломат.