С призив "всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост" премиерът Бойко Борисов отбелязва откриването на новата отсечка на метрото в София. В кратко видеообръщение във фейсбук от редовното заседание на Министерския съвет той обяви: "Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена."

"Затова, като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото", коментира Борисов. 

И повтори любимата си фраза:  "Нашата сила е в действията, останалите могат само да говорят."

Ето какво каза още премиерът:

"От днес пускаме в движение третия лъч на метрото. Трасето от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“ е 8 километра. По него са изградени 8 нови, модерни и красиви станции, на които са поставени и стъклени прегради срещу инциденти, които ще разделят пероните и влака. С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова, като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото. Това бе най-трудната отсечка на подземната железопътна линия в столицата. По сложни терени се строят и Южната дъга на София, магистралите "Хемус", "Струма" и "Европа" и газопроводите. Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец. Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост."

 

За изграждане на инфрастуктура за Военновъздушните сили (ВВС) ще бъдат дадени 100 милиона лева. Борисов посочи, че сумата се дава във връзка с геостратегическата сделка с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70.

"Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера", коментира премиерът. 

 

Правителството отпуска и 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ на Шипка.

"Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък", съобщи преди това премиерът Бойко Борисов - отново чрез кратко видео на запис от праввителственото заседание във фейсбук. 

Манастирът „Рождество Христово“ е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен, коментира още Борисов.