Къде е ролята на държавния ВиК холдинг, „където са депозирани 1 милиард наши левчета“, в осигуряването на безпроблемното водоснабдяване на абонатите на ВиК – Шумен, Търговище, Варна, Бургас и Антоново. Това попита в ефира на БНР Асен Личев, бивш дългогодишен директор на дирекция по управление на водите в екоминистерството.

"Холдингът, който се създаде през януари тази година, има 1 милиард лева. Той какво направи?", попита Личев в коментир за поредните заплахи от водна криза за отделни региони в страната.

И продължи с въпросите: „Как са инвестирани 1 милиард наши левове, за да се предотвратят подобни кризи във водоснабдяването на България – това е прост въпрос". 

"Омръзна ми да слушам обещания за бъдеще време и лозунги. Всичките дейности са отложени за в бъдеще време, търсят се средства за финансиране, а какво е положението днес – това е по-важно. Ето днес например 30 хиляди души в Свищов отново са без вода, и то защото има направен преди десет години напорен водопровод от турски тръби и прокуратурата все още проверява случая", коментира Асен Личев.

Той разказа, че е направил проверка в базата данни на екоминистерството и е виждял, че към края на май язовирите „Камчия“, „Ястребино“ и „Тича“ са под 50% от общия им обем. И ако никой не вземе мерки, се явява много рисково да има режим в град Антоново, във Варна, в Бургас, в Шумен по отношение на водата, прогнозира експертът.

Според него алтернативата за снабдяване с вода за Варна е язовир „Цонево“.

"Но там всички се правят на глухи и слепи, включително за водоснабдяването на Добрич, който сега е с най-скъпата вода, от най-дълбоките кладенци и на тия хора им дерат кожата с цената на водната услуга. Защо язовир "Цонево" не става язовир за питейно водоснабдяване на Североизточна България, Бога ми, нямам идея.", коментира той. 

Досега нищо не е направено за намаляването на загубите на "Напоителни системи", които достигат 1000%, много по-големи от загубите по ВиК-тата, отбеляза още експертът.

"И затова на хората, на които им се предлага услугата напояване от такива язовири – земеделци или фермери, на тях им се вижда много по-скъпа и затова предпочитат нелегално да поливат или да правят сондажи", изтъкна Асен Личев.