Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместничката на Иван Гешев - прокурор Красимира Филипова, ще дават днес обяснения пред Европейския парламент за актуалната ситуация в България, съобщават от институцията. 

Темата: случаи на заплаха за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в Евросъюза. 

Това ще стане на закрито заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В изслушването ще участва и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

След заседанието не се предвиждат съобщения на институцията за съдържанието на разговорите. Има възможност обаче ръководства на парламентарните групи да решат да обсъдят обстановката в нашата страна в открити дебати.

В публикация на базирания в Брюксел сайт EurActiv се съобщава, че покана за изслушването са имали премиерът Бойко Борисов и главният прокурор, но очевидно двамата ще бъдат представлявани от заместничките си.

От Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, ръководител на отдел "Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона", Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO, пише още EurActiv.

Пак по информация на сайта са поканени и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, и журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов. Стоянов сам потвърди за изслушването чрез профила си във фейсбук, като допълни, че ден преди това срещу него е била внесена жалба в МВР от един от обектите по разследването на сайта за т.нар. къща в Барселона, която публикации свързват с Борисов.

Иначе групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда, по правило при закрити врати, най-чувстителни теми като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 членове. Сред тях няма българи - посочва EurActiv.

Изслушването идва на фона на политическата криза у нас - продължаващи над 50 дни антиправителствени протести, с които се иска оставката и на Гешев, опит за свикване на Велико народно събрание за промяна в конституцията и шумни прокурорски акции, в т.ч. в президентството. От заплаха за демокрацията и от натиск се оплакаха преди дни от прокуратурата на свикано в резиденция "Бояна" събрание.