"243 500 лева (без да броим страховитата охрана) струва сборището на Гешев в "Бояна", което прие декларация срещу българския народ.

За подобна сума в момента българи събират капачки за лечение на 6 тежко болни българчета, за които родното здравеопазване нехае."

Това обявиха от Отровното трио - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, визирайки т.нар. Национално съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев в резиденция "Бояна" този понеделник. 

"Сумата е точна до стотинката" - допълни пред Клуб Z Хаджигенов.

И посочи, че тя включва командировъчни, транспорт, настаняване, нощувки, кетъринг и пр.

"Не включва униформената охрана, защото СДВР има "ценоразпис" само за мачове - така че най-вероятно е за сметка на данъкоплатците", изведе извод той.

По информация на Триото парите са събрани от големите прокуратури в страната и главната е платила много малка част - "стотинки". "По 5000 лева от Русе, 5000 лева от Видин и т.н. - това е принципът", изброи Хаджигенов.

Така от Триото поставят въпроса как събитието за четвърт милион лева кореспондира с изявите на Гешев, когато говори за хората с ниски доходи, обикаляйки малките населени места за срещи с възрастни хора, жертви на битовата престъпност.

От пресслужбата на прокуратурата казаха пред Клуб Z, че няма да коментират неистини.

Както Клуб Z писа, в понеделник Гешев свика безпрецедентно по мащабите си Национално съвещание на прокуратурата на Република България, което събра над 700 служители на държавното обвинение и следствието. А целта му бе "отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз". 

Цялото мероприятие на Гешев идва след няколко декларации на Прокурорската колегия на ВСС - последната от 10 август на тази година, в която се изразяваше становище срещу "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск".

По време на събитието, за което полицията бе отцепила отрано сутринта огромен периметър и с основание може да се каже, че присъстваше "масирано", се редяха написани речи от прокурори и следователи от цялата страна, а накрая обвинителите станаха на крака, за да "изгласуват" без нито един против декларация, предложена от началника им, в която се посочваше, че "опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната (на прокуратурата) независимост чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем".

Така и не стана ясно какъв е поводът за събитието - дали предлаганите от ГЕРБ конституционни промени, дали анонсираните от президента Румен Радев такива, дали продължаващите с години настоявания на "Демократична България" за реформа в съдебната власт с фокус върху "безконтролната" фигура на главния прокурор, дали протестите, които 50 дни искат оставката на Гешев или друго. Имаше само призив от говорителката на главния прокурор Сийка Милева - политици да не бъдат споменавани в речите поименно.