Британският графити артист Банкси е финансирал лодка за спасяване на бежанци, опитващи се да достигнат бреговете на Европа от Северна Африка, съобщи авторитетният в. "Гардиън". Плавателният съд "Луис Мишел" - кръстен на френска феминистка и анархистка, е напуснал тайно испанското пристанище Буриана край Валенсия на 18 август, отплавал е за Централното Средиземноморие, където в четвъртък спасява 89 бежанци, сред които 14 жени и 4 деца, разказва британската медия. Сега се търси безопасно европейско пристанище, където хората да слязат от борда или да бъдат предадени на европейски съд от бреговата охрана.

Екипажът на кораба се състои от европейци, активисти с дълъг опит в спасителни операции, вече е асистирал в още две акции за спасяване на бежанци.

Корабът, който преди това е бил собственост на френските митнически служби, е боядисан в розово. Носи и изображение на творба на Банкси - момиченце в спасителна жилетка, държащо спасителен пояс във формата на сърце.

mvlouisemichel.org

"Луис Мишел" плава под германски флаг. Дългата 31 метра моторна яхта е по-малка, но значително по-бърза от плавателните съдове на други неправителствени организации, ангажирани със спасителни операции. 

Ангажирането на Банкси със спасителни мисии датира от септември 2019 г., когато той прати имейл до германката Пиа Клемп, бивш капитан кораб. През миналата година тя бе предадена на съд в Итaлия заради спасяване на нaд 1000 нeлeгaлни мигрaнти в Cрeдизeмнo мoрe, като обвинението бе за "подпомагане на нелегална миграция", прeди кoрaбът ѝ дa бъдe кoнфиcкувaн прeз 2017 гoдинa. Итaлиaнcкoтo прaвитeлcтвo поиска cъщo тaкa дa ѝ нaлoжи зaбрaнa дa плaвa oкoлo брeгa нa cтрaнaтa.

“Здравей, Пиа, 

Прочетох твоята история в пресата. Звучиш като безкомпромисен човек. Аз съм художник от Обединеното кралство, имам работи за мигрантската криза, не мога да задържа парите, очевидно. Можеш ли да ги използваш за закупуване на нова лодка или нещо такова? Моля, кажи ми. Добра работа. Бански", гласи въпросния имейл на артиста до капитана. 

Първоначално Клемп смята, че става дума за шега, но след това решава, че Банкси я е избрал заради политическите й убеждения. 

"Аз не приемам спасителните операции в морето като хуманитарна мисия, а като част от антифашистката борба", казва тя пред "Гардиън". 

По думите й участието на Банкси в спасителната мисия е само във финансирането: 

„Банкси не се държи така, сякаш знае как да управлява кораб по-добре, а ние не се държим така, сякаш сме артисти“, заявява тя.

Хората от 10-членния екипаж на "Луис Мишел" имат различни житейски истории, но всички са участници в антирасистки и антифашистки инициативи и пледират за радикална политическа промяна. Тъй като проектът е феминистки, само дамите от екипа могат да говорят от името на "Луис Мишел".