Протестиращите отново разпънаха палатки на Орлов мост в 57-ия ден на протести, след като полицията премахна лагера на ключовото софийско кръстовище. Това стана в края на днешния протест, започнал традиционно на пл. "Независимост".

Няма обаче да се блокира отново кръстовището, палатките няма да пречат на движението и са чисто символични, обявиха протестиращите.

През протеста се наложи да мине линейка. Щом се зададе, от мегафон се чу “махайте кофите”. Скоростно препятствията по пътя бяха отстранени и линейката мина без проблем.

По-скромно бе присъствието на протестиращи в центъра на София тази вечер в сравнение с вчерашното "велико народно въстание", което събра десетки хиляди от президентството до Руската църква.

Въпреки това около 20 ч. площад "Независимост" все пак бе пълен с хора, искащи оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

За разлика от вчера, когато в района имаше сериозно присъствие на жандармерия с тежка екипировка, днес на първа линия са само полицаи с жилетки "Антиконфликт". Те са без щитове, шлемове или палки.

"Вие днес показахте, че нас не ни е страх!", обяви Николай Хаджигенов от Отровното трио.

И добави:

"За ръководството на МВР или добро, или нищо, или цялата истина. Истината значи едно - ръководството на МВР в съучастие с диктатора допуснаха да превърнем центъра на София в Бейрут."

И разказа как преди 30 минути "жената на Минеков намери две бомби скрити, такива, които гърмяха снощи". Става дума за бомбичките, хвърляни от провокатори снощи, което в крайна сметка доведе до разрушаване на лагера на Ларгото, сблъсъци с полицията и насилие над протестиращи и журналисти.

"Със смотаняци начело на МВР - толкова", обобщи Хаджигенов.

В действителност репортер на Клуб Z видя, че по тротоара до Археологическия музей ограничават движението и полицаи претърсват храстите. Служителите на реда видимо работят, но не споделят официална информация.

Адв. Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" коментира вчерашните арести с ирония:

"Сред задържаните е имало френски, британски граждани, началник в музей, учен - опасни хора, на науката."

Протестиращият свещеник отец Дионисий, който е със спукано ребро след вчерашните сблъсъци, пък отбеляза:

"Ако днес всички слагат маски, ти, български народе, вчера ти свали маската на мутрата. И тук има многохилядни протести, и в Беларус. Но има една тъжна разлика - там половината полиция мина на страната на хората. Тук полицията, която пеят, че пази - бие."

Бившата служебна премиерка Ренета Инджова пък каза от трибуната:

"Ние раните си ще излекуваме. Но честта си мафията - никога!"

Около 9,45 ч. протестиращите тръгнаха отново на шествие. Чуват се призиви "Утре връщаме барикадите!" и "Еничари!".

Около 22,30 ч шествието стигна до Орлов мост. Бяха поставени две палатки, но по думите на протестиращите - чисто символично. Засега не се планира възстановяване на лагера, който бе премахнат за втори път от полицията вчера.

По информация на Клуб Z протестиращи в Пловдив са блокирали местния гранд хотел "Пловдив", където в момента е председателката на парламента Цвета Караянчева.